IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast чака яснота около поглъщането на Credit Suisse преди своето IPO в САЩ

Изпадналият във финансов колапс швейцарски кредитор беше консултант по планираното листване на виетнамския електромобилен концерн

11:55 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският конгломерат Vingroup търси партньорства с различни финансови институции, докато следи развитието около поглъщането на Credit Suisse от UBS. Изпадналият във финансов колапс швейцарски кредитор беше консултант по планираното листване на звеното на групата за електрически автомобили, VinFast, припомня Nikkei Asia Review.

В средата на миналата година електромобилният концерн подписа споразумения с Credit Suisse и Citigroup за набиране на около 4 млрд. долара в комбинация от дълг и собствен капитал за финансиране на нейните планове за производство на превозни средства в САЩ.

Според Vingroup придобиването на швейцарската банка от нейния пряк местен конкурент вероятно „няма да има отрицателно въздействие върху нас“.

Компанията обаче не уточни дали ще се обърне към UBS, като естествен наследник на Credit Suisse, за да продължи да се занимава с проблемите на VinFast, или ще се насочи към друга банка, която вече има споразумение с автомобилния производител, като Citi или Nomura.

Това е един от няколкото проблема, които UBS ще трябва да разреши по отношение на Азия, където Credit Suisse има много клиенти, от облигационери в Сингапур до корпоративни кредитополучатели във Виетнам.

„Предприемаме всички необходими стъпки, докато чакаме официална обратна връзка от UBS-CS след тяхното структуриране“, споделя говорител на Vingroup в съобщение по имейл. „В допълнение към Credit Suisse, Vingroup има дългосрочни отношения с много международни банки и ще продължи да търси партньорства с други финансови институции“, добавя той.

Миналата седмица швейцарските власти предизвикаха финансови трусове, одобрявайки извънредното придобиване на Credit Suisse от UBS.

Предстоящото придобиване поражда голяма несигурност по ред въпроси, включително дали заемите, предоставени от Credit Suisse на виетнамски компании, ще бъдат прехвърлени на UBS.

Малайзийската Maybank заяви от своя страна, че според нея дългът на виетнамския строителен предприемач Novaland към банката възлиза на 487 млн. долара.

„Novaland беше една от малкото местни компании, които успяха да и осигурят заеми от чуждестранни кредитори като Credit Suisse", отбеляза Maybank.

Masan, конгломерат, който покрива различни производства - от соев сос към волфрам - основан от един от най-богатите хора във Виетнам, участва в демонстрация за синдикиран заем от 650 млн. долара, гарантиран от Credit Suisse и четири други банки.

Автомобилният производител VinFast иска да се превърне в първата и единствената виетнамска компания, която реализира първично публично предлагане в САЩ. Въпреки стремежите си, концернът се сблъска със забавяния при износа на електромобили и изграждането на местна фабрика. VinFast заяви през декември, че Credit Suisse е един от поемателите в планираното IPO на концерна в САЩ. Междувременно, новината за поглъщането на Credit Suisse от UBS разгневи инвеститорите в Хонконг и Сингапур, чиито облигации може да бъдат заличени като част от сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още