IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфраструктурните проблеми може да забавят възхода на електромобилите в Австралия

Обществената зарядна инфраструктура на страната остава неразвита и недостатъчно добре захранвана спрямо глобалните стандарти, посочва в доклад МАЕ

10:27 | 28.05.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийците започват да купуват електрически превозни средства в големи количества, като правителството се опитва да ускори приемането на по-чисти автомобили. Представители на индустрията обаче казват, че остава трудната задача да се ускори темпът на инсталиране на зарядни станции, за да се отговори на развитието на сегмента, пише Ройтерс.

Онези австралийци, които обръщат внимание на борбата с климатичните промени и са готови да инвестират в електрически превозни средства, получиха допълнителен стимул миналия месец, когато правителството обяви планове за определяне на стандарти за емисиите от превозни средства в една от най-големите икономики в света, за да се справи с бавното налагане на електромобилите.

Но обществената зарядна инфраструктура остава неразвита и недостатъчно добре захранвана спрямо глобалните стандарти, показват данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) - потенциален възпиращ фактор за масовото навлизане на електромобилите в страната.

Броят на зарядните станции е с около една трета по-малък от караните към момента по австралийските пътища електромобили, въпреки че Австралия е дом на една от най-успешните зарядни технологии в света – тази на компанията Tritium DCFC.

Предизвикателствата при получаването на оборудване, закъсненията при включването на обществените зарядни устройства към мрежата и нестабилната икономика възпрепятстват масовото изграждане на станции , което не може да бъде направено за една нощ, изтъкват индустриални представители.

„Всичко това отнема много време, така че физически няма да видите зарядни устройства да се появяват навсякъде през следващата година“, споделя Карли Ървинг-Долан, главен изпълнителен директор на NRMA Energy and Infrastructure.

NRMA, организация за автомобилни услуги, си партнира с правителството за изграждането на 135 станции за зареждане по първокласната пътна мрежа на Австралия през следващите две до три години. Към момента в страната има инсталирани 2392 зарядни станции.

Австралийската зарядна инфраструктура разполага със значително по-малък енергиен капацитет в сравнение с мрежите в други развити страни. Източник: Ройтерс Австралийската зарядна инфраструктура разполага със значително по-малък енергиен капацитет в сравнение с мрежите в други развити страни. Източник: Ройтерс

След края на управлението на консервативното правителство, което се противопоставяше на приемането на електромобилите, лейбъристкият кабинет, който спечели миналогодишните избори, представи национална стратегия за електромобили и удвои финансирането за по-чист транспорт до 500 млн. австралийски долара (339 млн. щатски долара).

Продажбите на електрически превозни средства вече се увеличават, като този вид задвижване вече представлява 8% от всички продажби на автомобили през април спрямо 1,1% година по-рано.

Неяснота около стандартите

Въпреки ангажимента на правителството относно електрическата мобилност остава неясно колко строги ще бъдат стандартите за емисиите от превозните средства.

Рискът е, че едни по-меки стандарти оставят Австралия да бъде дом на стари, силно замърсяващи коли, като същевременно ще ограничат предлагането на нови електромобили и ще подкопаят дейността на операторите на зарядни станции, предупреждава Джеф Брейди, главен оперативен директор на Evie Networks.

„Ние изграждаме инфраструктура преди търсенето, за да подкрепим прехода. Ако колите не са на пътя, това е риск за нашата икономика“, изтъква Брейди.

Последна актуализация: 10:27 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Alex Silver
преди 10 месеца
Дефицитът на електоенергия в света е 800%. С ветрени мелници и фотки е невъзможно решаването на проблема. Нови източници на енергия няма. Остава "правилният път" - редуциране на консуматорите. С войни, тормоз, вируси, глад и т.н. въпросът успешно може да бъде решен. Неслучайно в Канада на бедните и старите хора предлагат БЕЗПЛАТНА евтаназия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
cyclop
преди 10 месеца
Аз съм изключително впечатлен от уменията за извъртане на реалността. "Онези австралийци, които обръщат внимание на борбата с климатичните промени и са готови да инвестират в електрически превозни средства, получиха допълнителен стимул миналия месец, когато правителството обяви планове за определяне на стандарти за емисиите от превозни средства в една от най-големите икономики в света, за да се справи с бавното налагане на електромобилите." ТОЕСТ ЩЕ ТАКСУВАТ НОРМАЛНИТЕ КОЛИ? ТОВА КАЗВАТЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още