IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моят Autopilot почти ме уби - документи от Tesla поставят под съмнение обещанието на Мъск

Handelsblatt анализира вътрешнофирмени документи и е разговарял лично с много клиенти на Tesla. Всички те имат един общ въпрос: колко опасен е Autopilot?

10:58 | 26.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Създаването на самоуправляващи се автомобили е въпрос на съществуване за Tesla. Разработването на функциониращ Autopilot ще определи „дали Tesla струва много пари, или почти нула", заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск през юни 2022 г. Неотдавна Tesla като компания струваше повече от BMW, Ford, General Motors, Honda, Mercedes, Toyota и Volkswagen взети заедно. През ноември 2021 г. пазарната капитализация на най-големия производител на електрически автомобили в света достигна 1,2 трилиона долара.

Днес тя е по-малко от половината от тази сума. Никога досега една компания не е губила толкова много от борсовата си стойност за толкова кратко време.

Фирмата е изправена пред множество съдебни дела във връзка със своите системи за подпомагане на водача. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) провежда разследване. Сега се твърди, че от компанията е изтекла огромна вътрешна информация. Тя сочи, че проблемите на Tesla с Autopilot може да са още по-големи, отколкото се смяташе досега. 

Информатори са предоставили на журналисти на германския икономически всекидневник Handelsblatt повече от 100 гигабайта данни. Тези файлове на Tesla се състоят от 23 хил. файла. Сред тях са списъци в Excel, които очевидно показват заплатите и личните адреси на повече от 100 хил. настоящи и бивши служители, предполагаем секретен доклад с проблемите на Cybertruck - маяка на надеждата на компанията, както и безброй документи, обозначени като поверителни - много от тях касаят инциденти с Autopilot.

Handelsblatt е проверил автентичността на данните от Института за сигурни информационни технологии Fraunhofer. В доклад експертите стигат до заключението, че няма индикации, че „наборът от данни не произхожда от ИТ системи на или в обкръжението на Tesla".

Компанията обаче не желае тези данни да бъдат съобщени. Преди седмица Handelsblatt получава писмо от адвоката на Tesla Джоузеф Алм.

Той призова Handelsblatt да изпрати на компанията копие от данните, а след това незабавно да изтрие всички останали копия. Tesla имала основание да смята, че „недоволен бивш служител" е „злоупотребил с достъпа си като сервизен техник", за да изнесе контрабандно информация от компанията, преди да напусне.

По този начин той е нарушил „подписаното от него споразумение за неразкриване на информация, политиките и практиките на Tesla за управление на данни, както и законодателството на ЕС и Германия". Компанията обяви, че ще предприеме правни действия „за кражбата на поверителна информация и лични данни". Инцидент с Tesla в САЩ. Снимка:  EPA/LAGUNA BEACH Инцидент с Tesla в САЩ. Снимка: EPA/LAGUNA BEACH

По-рано Handelsblatt е задал на Tesla 65 въпроса относно файловете, включително и такива за информация относно значителни съмнения относно Autopilot и безопасността на клиентите на Tesla. Компанията обаче не е отговорила на въпросите.

Адвокатът на Tesla Алм информира: „Както знаете, използването на незаконно получени данни за медийни репортажи е разрешено само при изключителни обстоятелства". А Handelsblatt счита, че тези обстоятелства са именно такива.

Компетентният орган за защита на данните също е разтревожен. Подателят на сигнала се е свързал с надзорния орган за защита на данните в Бранденбург. Там се намира германската фабрика на Tesla. Говорител на органа казва, че поради „международното измерение държавният комисар вече е информирал за случая нидерландския надзорен орган за защита на данните". Европейската централа на Tesla се намира в Нидерландия.

В документите присъстват и високите изисквания към служителите, с които Илон Мъск е известен по целия свят. „Всички ние се стремим да осигурим на нашите клиенти изключително преживяване", гласи вътрешната политика на производителя на електромобили за това как да се справя с недоволните шофьори на Tesla. Повечето клиенти „не просто са си купували нов автомобил. Те изпълняват своята мечта".

273

произшествия с участието на автомобили Tesla с активиран Autopilot са регистрирани от NHTSA между юли 2021 г. и май 2022 г. 

Но тя може да се превърне и в кошмар. Досиетата на Tesla съдържат хиляди оплаквания относно системите за подпомагане на шофирането, които компанията популяризира като Autopilot. Клиентите описват как автомобилите им спират внезапно или ускоряват рязко. Някои от тях се отървават с уплаха, други, според техните изявления, се озовават в канавка, забиват се в стени или се блъскат в насрещно движещи се автомобили.

Handelsblatt е разговарял лично с много клиенти на Tesla. Всички те имат един общ въпрос: колко опасен е Autopilot на Tesla?

Глава 1: Разкази за повече от 1000 произшествия

Таблиците с оплаквания на клиенти вероятно са дошли от „Toolbox системата" на Tesla. Във вътрешна презентация производителят на автомобили нарича този софтуер „основен канал за комуникация" между сервиза и другите отдели. Служителите на Tesla не само събират докладваните инциденти в Toolbox, но също така документират там диагностичните и ремонтните процедури.

Всеки списък с оплаквания има номер в името на файла, който означава конкретен проблем. 27973 е кодът за „клиент твърди, че е възникнало непреднамерено ускорение", 55538 - за „автоматично аварийно спиране, задействано по неизвестна причина". 26977 е за „клиент съобщава за сблъсък/авария/катастрофа", а 29034 означава „запитвания от органи (напр. полиция, правоприлагащи органи, правен представител, прокуратура)".

Файловете на Tesla съдържат над 2400 оплаквания за самоускорение и над 1500 проблема със спирачните функции, включително 139 случая на непреднамерено аварийно спиране и 383 съобщения за фантомно спиране в резултат на фалшиви предупреждения за сблъсък. Броят на катастрофите е повече от 1000. В таблица за инциденти със системи за подпомагане на шофирането, при които клиентите са изразили опасения за безопасността, фигурират повече от 3000 записа.

Най-старите оплаквания, с които Handelsblatt разполага, са от 2015 г., а най-новите - от март 2022 г., като през това време Tesla е доставила около 2,6 млн. автомобила със софтуера Autopilot. Повечето от инцидентите са се случили в САЩ, но в документите има и оплаквания от Европа и Азия - включително много от германски шофьори на Tesla.

Handelsblatt се е свързал с десетки клиенти от няколко държави. Всички те потвърждават информацията от досиетата на Tesla. В разговорите дават информация за преживяванията си с Autopilot. Някои от тях разкриват комуникацията си с американския автомобилен производител, други показват на репортерите на Handelsblatt видеоклипове от инцидента.

Лекарка от Калифорния например, която желае да запази анонимност, разказва пред Handelsblatt за инцидент през есента на 2021 г. Тя искала да завие на паркинг, когато нейната Tesla внезапно ускорила като състезателен автомобил. „Опитах се да завия, но се блъснах в циментов стълб", спомня си клиентката. „Той падна, но колата не спря. Забих се в следващия стълб. Въздушната възглавница се задейства и аз бях напълно зашеметена“.

Томас Карл от Швейцария се оплаква на Tesla от дузина грешки при спирането на неговия автомобил между януари и октомври 2021 г. Карл е бил редовен клиент в продължение на десет години. Но новият му Model S го е изнервил, както става ясно от имейл кореспонденцията с Tesla.

„Добър ден, господа, вярвате ли, че започват да ми свършват нервите?", пише Карл на 26 юли 2021 г. за друг инцидент. На швейцарската магистрала А3 между Флумс и Зарганс неговата Tesla „спряла толкова силно след изпреварване на автомобил, че беше страшно".

Манфред Шон е преживял нещо подобно на магистрала М14 в САЩ. Бившият служител на Bosch е пътувал за среща в американския щат Мичиган на 1 юни 2019 г., когато неговата Tesla „внезапно направи аварийно спиране, толкова силно, колкото можете да си представите", описва Шон пред Handelsblatt. „Бях притиснат в предпазния колан и колата почти спря. След това друг автомобил ме удари отзад".

Досиетата на Tesla съдържат подобни случаи в Германия. Клиент се оплаква, че неговата Tesla „се е забила в централната предпазна бариера на магистралата". Причината е пълното спиране на Autopilot. Друг съобщава на отдела за обслужване на клиенти за своя Model S: „Влезе в насрещното движение".

Tesla не отговаря на въпросите на Handelsblatt относно оплакванията за Autopilot и възможните опасности за живота и здравето на клиентите.

Глава 2: Отлагане, отлагане, отлагане

Оплакванията не съвпадат с плановете, с които Мъск продължава да привлича вниманието. „Смятам, че след пет или шест години ще можем да постигнем наистина автономно шофиране", заяви главният изпълнителен директор на Tesla през октомври 2014 г., разбирайки го като пътуване, „при което буквално се качвате в колата, заспивате и се събуждате на крайната си цел".

През януари 2016 г. Мъск заяви, че автономното шофиране е „по същество решен проблем". През април 2019 г., по време на Деня на инвеститора на Tesla Autonomy в Пало Алто, Мъск заяви, че би било „финансова лудост да се купи нещо друго освен Tesla. Това би било все едно да притежавате кон след три години". Още през 2020 г. „със сигурност ще имаме един милион роботизирани таксита", каза Мъск. „Вероятно след две години ще създаваме автомобили без волан и педали".

Е, друго стана. На 19 април 2023 г. Мъск представи бизнес данните за първото тримесечие на 2023 г. Нетната печалба е спаднала с 24% в сравнение със същия период на предходната година, което според анализаторите вероятно се е дължало основно на отстъпките, които Tesla е предоставяла в продължение на месеци, за да защити пазарния си дял. Цената на акциите спадна с шест процента след обявяването на данните.

Шефът на Tesla даде ново обещание. Тенденцията е „много ясно изразена към напълно автономно шофиране, към пълна автономия", заяви Мъск пред анализаторите. Tesla отбелязвала драматичен напредък. Неговата прогноза: „Колебая се дали да кажа това. Но мисля, че ще стигнем дотам тази година“. 

Tesla представя бъдещето на мобилността с три букви: FSD. Те означават Full Self-Driving - на български „пълно самоуправление“. Производителят на електрически автомобили предлага софтуерния пакет FSD на своите клиенти срещу допълнителни 15 хил. долара.

Американската компания прилага специален подход. За разлика от конкуренцията, Tesla вече използва само камери за своята автономна система. Техните изображения се оценяват и интерпретират от изкуствен интелект. Дълго време Мъск отхвърляше допълнителните системи, като радарни или лазерни сензори, на които разчитат на практика всички останали конкуренти. Междувременно Tesla отново експериментира с радарна технология. 

Autopilot на Tesla все още е единствено система за подпомагане на шофирането. Клиентите в САЩ, както и в Европа, са задължени по закон да държат ръцете си на волана и очите си на пътя през цялото време. Това е записано и в ръководствата на електромобилите на Мъск. Това обаче не пречи на Tesla да рекламира най-скъпата версия на Autopilot като „пълно самоуправление". Поради това някои критици обвиняват милиардера в подвеждане на клиентите.

Един от тях е основателят на Tesla Мартин Еберхард. Той смята, че е „опасно" да се пуска автономно превозно средство „на пътя, преди да е сто процента сигурно и надеждно". Еберхард, инженер, основава Tesla през 2003 г. и няколко години по-късно е уволнен от компанията от своя някогашен инвеститор Мъск. Еберхард не е единствен в оценката си за Autopilot.

Легендата на Apple Стив Возняк заяви пред CNN в интервю през май, че самият Мъск го е убедил в началото да си купи Tesla, включително с обещанието, че автомобилът може да се движи сам из страната до края на 2016 г. „Всъщност повярвах в това, а то дори не е близко до реалистичното", каза Возняк. Вместо това, според него, клиентите трябва да се страхуват, че Autopilot ще се опита да ги „убие при всяка възможност".

Калифорнийският милиардер Дан О'Дауд е виртуален конкурент на Tesla със своята компания за софтуер за мобилност - и в същото време е яростен критик на Мъск.

О'Дауд е основател на инициативата The Dawn Project. Нейната цел е да разкрива пропуски в сигурността на системите на други доставчици. Основната ѝ цел е Tesla и нейният Autopilot. През февруари О'Дауд плати 7 млн. долара за 30 секунди ефирно време по време на Супербоул.

Финалът на Националната футболна лига е гледан от повече от 113 милиона души само в САЩ. Клипът показва как предполагаемо самоуправляващите се Teslas не спазват правилата за движение, блъскат детска количка и прегазват кукла с размерите на дете на пешеходна пътека. В края глас от екрана каза: „Пълното самоуправление на Tesla застрашава обществото“. 

Последна актуализация: 11:28 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 7
OHЯ
преди 10 месеца
До: andyТи остави рецесията на немците , а кажи колко добре се развива Блатная , и как мильони германци , англичани , французи , и пр искат на Изток . В рая на бай Ботокс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
който е взел грешни решения за одобряването и пускането в продажба на необезопасена технология трябва да си понесе последствията ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... ами автопилот има и на корабите , не само на самальотите , има и на влаковете (метрото) ... но по техните маршрути няма конфликтни ситуации и те се задават предварително , докато при колите има доста конфликтни ситуации на пътя . и предполагам на тези места възникват проблемите(грешните решения на алгоритъма) . брат ми има чистак бърсак нова електричка с всичко . да ти кажа с включен стоп асистент е предизивкателство да караш ... :))) ... взима решения за спиране , понякога и рязко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: мрънмрън Остави лозунгите, карането на самолет е в пъти по сложно от карането на кола... и там може, а тук не. Защо е така според теб, а? От ден първи ли самолетите има автопилот или той се появи няколко десетилетия след това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
andy
преди 10 месеца
Германия влези в РЕЦЕСИЯ! Скоро и останалата част от Европа! А вие ни занимавате с тесларски глyпocти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
мрънмрън
преди 10 месеца
Само истински сектант, би се доверил на автопилот правен от тесла. Всяка една променлива, прави всичко в пъти по-сложно, а при шофиране няма лимит. Това не е самолет, където може да летиш 90% от времето на автопилот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още