IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

55% от водачите в България шофират с превишена скорост в населените места

Едва една трета от пътниците на задните седалки в страната ни ползват предпазни колани, показва изследване по европейския проект Baseline

11:51 | 05.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

55% от водачите в България управляват моторни превозни средства с превишена скорост в населените места. Това е един от изводите от приключилия двугодишен проект Baseline, по който Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" работи съвместно с 18 държави от ЕС. Индикаторите са определени от ЕК и се очаква чрез тях да бъдат установени с по-голяма точност основните причини за пътнотранспортните произшествия. 

Анализът показва също, че страната ни е една от последните сред участващите в проучването по правилно ползване на предпазен колан. Оказва се, че само 86% от българските шофьори ползват правилно коланите. По-зле се представя само Гърция (70%). Отличник по този параметър е Германия (99% правилно ползване на коланите). Много по-зле се представяме, когато става дума за ползване на колани от пътници, придружаващи водачите. Ползват се в едва 36% (магистрали), 30% (градски пътища) и 31% (селските пътища) от пътуванията.  Каски ползват 97% от шофьорите на мотоциклети и 90,6% от пътниците. За сравнение – в Литва 100% от шофьорите на мотори са с каски. При велосипедистите страната ни е на дъното – 17,8% от велосипедистите по градски пътища и 27% от тези по селски пътища, имат каски. В Малта водят по показателя, там 72,7% в първия случай и 86,8% във втория са с каски. 

Проектът ще продължи с ново измерване на тези ключови показатели, чиято цел е с периодична честота да се измерва високорисковото поведение на участниците в движението, за да се проследи ефектът от предприетите мерки, обясни д-р Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", цитиран от Novinite.com.

„Нашите препоръки са в три направления: подобряване на обучението на водачите, повишаване на тяхната информираност и затягане на контрола“, посочи той. 

При скорост от 80 километра в час сблъсък би предизвикал трагичен инцидент за пешеходеца, ако ситуацията се случи на пешеходна пътека, посочва д-р Марков.

Другите ключови показатели, които са били проучени в рамките на проекта, са шофирането в нетрезво състояние, използването на предпазни колани и детски обезопасителни системи, отвличането на вниманието и използването на каски от велосипедисти и мотоциклетисти.

Данните са събрани на 282 места на територията на страната в населени и ненаселени места, включително магистрали.

Статистиката показва, че произшествията се случват по един и същи начин – заради превишена скорост. Важно е да се намали скоростта на движение в населените места, на завоите и когато пътната обстановка се е променила, отбелязва експертът Алекси Кесяков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 9 месеца
за сметка но това 100% от полицаите са корумпирани, а пътищата са построени опасни и с пестене на материали... за поне 2/3 от катастрофите са виновни КАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още