IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите на цена над 100 хил. евро вече са масови в София

През 2018 г. ръстът на цените на жилищата е достигнал 9,5%, сочат данните на "Имотека"

14:07 | 24.01.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пловдив

Пловдив се характеризира със задържане на активността и устойчив брой сделки през 2018 година, сочат данните на Имотека. Градът продължава да се развива като активна икономическа зона благодарение на стратегическата си локация и това е довело до ръст на цените в рамките на около 8-9% на годишна база.

„Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата направи пазара на покупко-продажби по-динамичен през 2018 г. Особено към края на есента, когато при нас идваха много инвестиционно настроени чуждестранни купувачи”, каза Мариета Гаргова, регионален мениджър на Имотека в Пловдив. „Тази година очакваме и раздвижване на пазара на наеми, както и лек ръст в ценовите нива на по-качествените имоти”, допълни тя.

В града има съществен ръст на обемите ново строителство, като цените му варират между 800 и 950-1000 евро на кв. м, докато панелните жилища струват средно между 660-750 евро на кв. м.

Продължава тенденцията делът на ипотеките в Пловдив да е двойно по-малък спрямо столицата, а причината е основно в естеството на мотивите на купувачите и миграцията в района.

„Купувачите често продават по-големи жилища или дори къщи в по-малките населени места около града, за да се нанесат в по-добре развитата в икономическо отношение зона, където търсят по-малко по площ жилище”, поясни Гаргова. Според нея пазарът през 2019 година ще бъде активен, качествените имоти ще се продават бързо, а пазарът на наеми ще увеличи значително динамиката си.

Варна

Над 50% ръст в броя сключени сделки характеризира пазара във Варна през 2018 година, сочат данните на Имотека. С около 2-3% на годишна база е повишението на ценовите нива в морската столица през изтеклия период. Сделките продължават да се сключват бързо, като над 40% от всички покупки са били направени в рамките на 15 дни.

Около 1000-1050 евро на кв.м са е била цената на жилищата в центъра на града. "Бриз" и "Чайка" също са държали относително високи нива – между 900 и 990 евро на кв.м. Във "Възраждане" средната стойност на квадрат е била около 660 евро, а в "Левски" – между 800 и 820 евро/кв.м

„Пазарът в града е изключително активен, при стабилни ценови нива. Покупките с външно финансиране също са по-малко в сравнение със столицата. Сезонната заетост, характерна за Варна, не се отрази съществено и не станахме свидетели на големи разлики със смяната на сезоните. Напротив – интересът на варненските купувачи остава стабилен в рамките на цялата година. Очаквам през 2019 година и активността, и цените в града да се запазят на настоящите нива”, обобщи Люба Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 23 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Последното място където бих купил имот за 100К Евро е България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
Снимката е от "Попа" и на мен ми прилича на нанадолнището на Сан Франциско с тоя баир по "Драган Цанков" към кулата. Харесва ми, бих дал 100К, ако ми дадат и зеления трамвай за каравана за хот дог пред блока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 58
Sakamano
преди 5 години
Когато икономиката се движи е съвсем нормално и цените да растат. Не харесвам ББ повече от вас, но е факт, че поне в икономически план е успешен премиер. Тъй че купувачите вместо да чакате пукането на балони, което може и да не се случи в близките 10 години, по добре търсете начин да си вдигнете доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 41
melon
преди 5 години
Любомирка най-вероятно е права и не лъже. Друг е въпроса дали ни харесва или не. В момента тенденцията е на нарастване на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 56 rate down comment 2
Kikaha2
преди 5 години
това повдига много интересен въпрос...... след като масово имотите им струват по 100 хил. евро и нагоре....защо има толкова много пустеещи парцели за по 20-30 хил. Е ...... защо не си продадат безценните парталаменти и не си построят къща.....хем ще им останат за по един нов Мерцедес.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 66 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
майко само кат гледам улицата и транваите от 88ма година и оня зеления от Швейцария дет е бил там преди 30г. сигурно ше дам 100 бона еврака .... Чобанска вие не познавате парите ве .... :)) ти с твойте преписвания на тъпотии и платени щуротии моеж ли си престайш само тази сума от 100 хил. евро, само ей така от куртоазия питам а 200 хил. леа моеж ли ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
ГРОБ-арите не подаряват, те покриват:- Продажността си.- Хората с капаци на ковчези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 5 години
Случайно да предлагаш някой, на цена за като съфорумец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 74
s3
преди 5 години
Лошо ли ви се вижда, че стойността на имотите на хората расте постоянно? Не е лошо, прото доходите на хората всяка година растат, къде с по 10%, къде с по 20% и повече. Нормално е столичаните да си позволяват все по-скъпи имоти. А и лихвите са на рекордно ниско ниво. Затова сега е момента за апартамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 72 rate down comment 0
CGY
преди 5 години
Активизирането на пиар съдържанието е знак, че върхът в пазарната активност е преминал и скоро ще премине и този при цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още