IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск има амбиции да направи суперприложение като WeChat

Той отдавна загатва за идеята си за "услуга за всичко", наречена X

17:57 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск подсказа, че ще работи по нещо, наречено „X, приложението за всичко“, след като придобие Twitter. На база на по-ранни коментари на милиардера тази услуга може да прилича значително на китайското суперприложение WeChat, пише Bloomberg.

Мъск не е споделил много подробности по темата, само туит от един ред. Но по-рано открито е изразявал възхищението си от приложението на Tencent Holdings, което се разрасна от чат услуга до миниинтернет, използван ежедневно от повече от милиард китайци.

Милиардерът публично е споделял идеите си как да направи Twitter по-полезен, подсказвайки, че иска той да бъде повече като WeChat и TikTok – услугата за споделяне на кратки видеа, която е собственост на ByteDance. И той прави паралели с т.нар. суперприложения, които са често срещани в Азия и които позволяват на хората да използват едно приложение за смартфон за редица услуги – от комуникация до наемането на кола за превоз.

„Придобиването на Twitter ще ускори процеса по създаването на X, приложението за всичко“, гласи туит на Мъск от 4 октомври 2022 г.

Ето пет неща за WeChat, които могат да послужат като пример за Мъск:

  • Той е много повече от социална мрежа. Това наистина е суперприложение, което стотици милиони хора използват всеки ден, за да правят резервации в ресторанти или да поръчват храна. Това е възможно чрез динамична мрежа от „минипрограми“ или по-леки приложения, които се свързват директно с интерфейса на WeChat.
  • WeChat е финтех титан, една от най-големите китайски мрежи за онлайн финанси и разплащания. Потребителите си изпращат взаимно пари, плащат за стоки и услуги и дори могат да заемат пари.
  • Това е един от най-популярните новинарски и развлекателни портали в страната. Както в САЩ, много млади потребителите достигат до новините именно чрез социалните мрежи, а това важи дори още повече в Китай.
  • Компаниите също го използват. Икономиката на минипрограмите на WeChat достига стойност от 240 млрд. долара и нарасна с 12,5% до 450 млн. потребители през 2021 г.
  • Накратко, WeChat функционира като услуга „всичко в едно“, комбинирайки ползването на приложения като Facebook, Twitter, Uber, Instagram и Substack.

На годишната среща на акционерите на Tesla през август Мъск подчерта, че използва Twitter много и че има идеи как да направи платформата „значително по-добра“. Той сравни амбициите си за Twitter с визията, която е имал за X, компанията за финансови услуги, които е основал през 1999 г.

Има обаче едно нещо, което Мъск – защитник на свободите в интернет – едва ли ще вземе. WeChat е силно наблюдавана и цензурирана. Армия от изкуствен интелект и хора модератори помага да се гарантира, че в услугата не намира място съдържание, което управляващата Комунистическа партия намира за нежелано. Говорим за всичко – от непристойни публикации до несъгласие и критики към правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още