IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландски регулатор глоби Facebook с над 200 млн. евро

Общата сума, с която досега е санкционирана компанията майка Meta от същия регулатор, достига близо 1 млрд. евро

20:13 | 28.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Ирландският регулатор за защита на данните (DPC) наложи 265 млн. евро глоба на Facebook, с което общата сума, с която досега е наказал компанията ѝ майка Meta, достигна близо 1 млрд. евро, предава Ройтерс.

Глобата е свързана с разследване, започнало миналата година, след като е установено, че потребителски данни са били изтеглени от Facebook между май 2018 г. и септември 2019 г. и са били пуснати онлайн.

На Facebook е наредено да направи редица промени.

Meta твърди, че напълно е сътрудничила на разследването на ирландската DPC и е направила промени в системите си през въпросното време.

Глобата от днес е четвъртата, която регулаторът налага срещу някоя от компаниите на Meta. Това е основният регулатор, който отговаря за следенето на работата на технологичния гигант в Европейския съюз (ЕС), като му остават 13 неуредени казуса с Meta.

През септември регулаторът наложи рекордната глоба от 405 млн. евро на Instagram, която Meta планира да обжалва. Групата допълва в изявлението си от днес, че разглежда решението, свързано с най-новото наказание.

DPC регулира Apple, Google, Twitter, TikTok и други технологични гиганти, защото централите им за ЕС са разположени в Ирландия. В момента тя има отворени 40 млн. разследвания на такива фирми, включително 13-те, включващи Meta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още