IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok иска да се дистанцира от Китай, но Пекин не мисли така

Китайските власти се намесват в казуса с продажбата на платформата в САЩ

08:57 | 26.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Китай заяви, че „твърдо ще се противопостави“ на принудителната продажба на TikTok, с което ясно показа участието на правителството в социалната мрежа, която упорито се опитва да се дистанцира от властите в Пекин, пише CNBC.

Сега Министерството на търговията на Китай заяви, че продажбата или отделянето на TikTok от базираната в Пекин компания майка ByteDance е предмет на китайския закон за износа на технологии, който изисква лицензи за износ на определени технологии въз основа на опасения за националната сигурност. ByteDance също така притежава Douyin, китайската версия на TikTok, която е популярна в страната.

„Китайското правителство ще вземе решение в съответствие със закона“, коментира говорителят Шу Дзюетин.

Шу направи коментара по време на пресконференция на министерството, часове преди главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу да даде показания пред комисия към Камарата на представителите на САЩ.

Властите разпитваха Шоу Дзъ Чъу повече от пет часа и искаха да получат яснота относно способността на TikTok да работи независимо от китайското влияние на компанията майка.

ByteDance не е отговорила веднага на запитването за коментар във връзка с казаното от Министерството на търговията на Китай.

Разпитът изглежда не успокои американските власти.

„В крайна сметка от показанията на господин Чъу стана ясно, че той се отчита пред главния изпълнителен директор на ByteDance. ByteDance контролира TikTok”, коментира Камерън Кели, нещатен сътрудник в Brooking Institution. Кели е бил главен съветник в Министерството на търговията на САЩ от 2009 до 2013 г.

По думите на Кели доказателствата, че ByteDance има правен контрол върху TikTok, увеличава съмненията на американските власти относно това колко добре приложението може да покаже независимостта си чрез преструктуриране.

TikTok има план, наречен „Project Texas”, за съхраняване на данните на американските потребители на територията на САЩ. Той е опит да покаже, че властите в континенталната част на Китай нямат достъп до тях.

„Не мисля, че е необходимо спиране, забрана или пълно освобождаване [на TikTok]. Но смятам, че ще трябва да отделят този законов контрол“, коментира Кели, отбелязвайки, че това може да се направи чрез доверителна структура.

Но твърденията на Министерството на търговията за контрол върху продажбата или отделянето на TikTok показва, че Пекин иска да участва.

„Публичното изявление на китайското правителство, че ще блокира продажбата на TikTok в САЩ, няма много общо със защитата на китайските алгоритми и технологии, а има общо с това да даде на Вашингтон ясно да разбере отношението му“, коментира Даниел Ръсел, вицепрезидент в направлението "Международна сигурност и дипломация" в института Asia Society Policy.

САЩ засилиха ограниченията върху възможността на американските фирми и физическите лица да работят с китайски компании по ключови технологии за полупроводници от висок клас.

Последна актуализация: 12:31 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Damian12
преди 1 година
Просто да ги забранят и да си го ползват в Китай, Русия и Беларус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още