IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителства от Източна Европа призовават технологичните гиганти да се изправят срещу дезинформацията

Според тях подобни манипулации се ползват за дестабилизиране на страните и отслабване на демокрациите

19:17 | 29.03.23 г.
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Украйна и седем други държави от Централна и Източна Европа призовават водещите технологични компании в света да действат за борба с дезинформацията в социалните им мрежи, идваща от враждебни сили, които според тях подкопават мира и стабилността, предава Ройтерс.

В отворено писмо, подписано от съветните министър-председатели, страните посочват, че технологичните платформи като Facebook на Meta трябва да предприемат конкретни стъпки, включително да отхвърлят плащания от санкционирани лица.

„Манипулиране и намеса на чужда информация, включително дезинформация, се използва, за да дестабилизира нашите страни, да отслаби нашите демокрации, да провали присъединяването на Молдова и Украйна към Европейския съюз и да отслаби нашата подкрепа за Украйна, на фона на агресивната война на Русия“, гласи писмото, предоставено на медиите.

„Големите технологични компании трябва да бъдат бдителни и да се противопоставят на използването им като средство за постигане на такива цели. Те трябва да предприемат стъпки, за да гарантират, че платформи им не се използват за разпространение на пропаганда или дезинформация, която насърчава война, оправдава военни престъпления, престъпления срещу човечеството или други форми на насилие“.

Писмото е подписано от премиерите на Украйна, Молдова, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Литва, Латвия и е разпространено от кабинета на чешкия премиер Петр Фиала.

Meta не е отговорила веднага на запитването за коментар след публикуването на писмото, докато Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA) също не е била на разположение веднага за коментар.

Говорител на чешкото правителство не е отговорил на въпрос за това кой е получил писмото.

В писмото се казва, че дизайнът на алгоритмите трябва да бъде по-прозрачен, а обществото трябва да знае за политиките на платформите и тяхното прилагане.

Платформите трябва да отделят достатъчно служители и средства за модериране на съдържанието, за да се справят с нарастващата заплаха от дълбоки фалшификации (deep fakes) и дезинформация, генерирани от изкуствен интелект, допълва текстът.

„Това е призив за действие, тъй като манипулирането и намесата на чужда информация, включително кампаниите за дезинформация, представляват заплаха за демокрацията, стабилността и националната сигурност“, посочва писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още