IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube спира да премахва съдържание, отричащо резултатите от изборите в САЩ през 2020 г.

Продължаващата мярка може да има и непреднамерен ефект на ограничаване на политическата реч, поясняват от платформата 

09:52 | 05.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

YouTube ще спре да сваля съдържание, което популяризира неверни твърдения за президентските избори в САЩ през 2020 г. - обрат в действията на най-големия сайт за видео в света в момент, в който следващата надпревара за президент на САЩ започва да се разгаря. 

Подразделението на Google, собственост на Alphabet Inc., заяви, че новата политика влезе в сила в петък, 2 юни.

„В сегашната обстановка установихме, че макар премахването на това съдържание да ограничава част от дезинформацията, то може да има и непреднамерен ефект на ограничаване на политическата реч, без да се намали значително рискът от насилие или други реални вреди", заяви компанията в публикация в блога си. „С оглед на това и предвид факта, че кампаниите за 2024 г. са в ход, ще спрем да премахваме съдържание, което развива неверни твърдения, че по време на президентските избори в САЩ през 2020 г. и други минали избори е имало широко разпространени измами или грешки“. 

От президентските избори в САЩ през 2016 г. YouTube и други компании за социални медии са подложени на натиск да гарантират, че платформите им не се манипулират за разпространение на политическа дезинформация. През декември YouTube заяви, че е свалил над 10 хил. видеоклипа, свързани с междинните избори в САЩ, заради нарушаване на политиките си за честност на изборите и други насоки. Някои от тези видеоклипове са били премахнати заради популяризиране на фалшивата информация, че президентските избори в САЩ през 2020 г. са били откраднати.

В петък компанията заяви, че ще продължи да забранява съдържание, което заблуждава хората за това как да гласуват, разпространява невярна информация, която може да разубеди хората да гласуват, както и насърчава намеса в изборите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
cyclop
преди 9 месеца
"ще спрем да премахваме съдържание, което развива неверни твърдения, че по време на президентските избори в САЩ през 2020 г. и други минали избори е имало широко разпространени измами или грешки. Ама ей те тука таман е заровена котката. Съдържание, което развива НЕВЕРНИ твърдения? А ако развива ВЕРНИ твърдения? А кой решава кои твърдения са верни и кои- неверни? Ако бях ЖУРНАЛИСТ, подобни неща щяха да ме занимават много болезнено. Ако бях пропагандна вувузела - естествено, не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 9 месеца
*обрат в действията на най-големия сайт за видео в света в момент, в който следващата надпревара за президент на САЩ започва да се разгаря.* - Дам, съвсем далновидно, предвид очаквания обрат и в политическата разстановка в света след изборите. Няма вечно щастие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още