IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отговорът на Google на ChatGPT се нарича Bard A.I.

Инициативата се състои от три части – чатбот, нови функции с изкуствен интелект в търсачката и програмни интерфейси

07:44 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Надпреварата между Google и Microsoft за бъдещето на търсенето в интернет се засилва. Ръководителят на компанията за търсене Сундар Пичай обяви в понеделник, че неговата компания ще разшири търсачката на Google с текстови бот, базиран на изкуствен интелект, наречен Bard, предава Bloomberg. 

Скоро търсенето в интернет вече няма да показва списък с резултати, а ще предоставя полезни отговори в текстова форма. Пичай обаче не посочи конкретна дата за старта на услугата, а само поясни, че технологията за чатбота с изкуствен интелект ще започне да се внедрява през следващите седмици. Така Google продължава да натиска газта, що се отнася до изкуствения интелект. Bard ще се конкурира директно с конкурента ChatGPT - услуга за изкуствен интелект, създадена от OpenAI, в която Microsoft инвестира 10 млрд. долара. 

Инициативата на Google за изкуствен интелект се състои от три части: В допълнение към чатбота в търсачката на Google ще има и нови функции с изкуствен интелект. Освен това трябва да се осигурят програмни интерфейси (API), с които да се разработват приложения за изкуствен интелект. Централна роля ще играе управляваният от изкуствен интелект езиков модел Lamda (Language Model for Dialogue Applications) на Google. А едва през уикенда беше обявено, че Google инвестира в стартъпа за изкуствен интелект Anthropic. 

Microsoft изглежда е много по-напред. Партньорската компания OpenAI публикува управляван от изкуствен интелект чатбот, наречен ChatGPT, който може да пише есета, да разработва бизнес планове или да пише програмен код по команда. Microsoft е поканила журналисти в централата си в Редмънд на голяма пресконференция във вторник. Там концернът може да обяви интегрирането на функции като ChatGPT в собствената си търсачка Bing, съобщи новинарската платформа Semafor.

Възможно е Microsoft неволно да е активирала предварително тази функция. В понеделник потребителите споделиха изображения на търсене в Bing, в които е подобрена функцията за диалог с подробни текстови отговори. През 2019 г. Microsoft инвестира 1 милиард долара в OpenAI, а наскоро обяви още една „милиардна инвестиция" в компанията, която в браншовите среди се оценява на още 10 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела обяви, че иска да интегрира изкуствения интелект във всички продукти на компанията. Следователно в бъдеще текстовите роботи биха могли не само да подобрят търсенето в интернет, но и да улеснят писането в текстообработващата програма Word. 

Инициативата на Google за изкуствен интелект се състои от три части: чатбот, наречен Bard, нови функции за изкуствен интелект в търсачката на Google и предоставяне на интерфейси за програмиране (API), с които могат да се разработват приложения за изкуствен интелект.

Централна роля ще играе управляваният от изкуствен интелект езиков модел Lamda (Language Model for Dialogue Applications) на Google. Ръководството на компанията нарече през 2021 г. Lamda „пробив в технологията за разговори". След това моделът изчезна от публичното пространство.

Bard е изграден на базата на вариант на Lamda и е описан от Google като „експериментална услуга с изкуствен интелект за разговори". Отсега нататък Bard ще бъде отворен за „доверени тестери", преди да бъде предоставен на обществеността през следващите седмици. С името на услугата (на български „бард“) Google намеква за поета Уилям Шекспир. Националният поет на Англия често е наричан „Бардът на Ейвън".

„Bard се стреми да съчетае широтата на световното познание с мощта, интелигентността и креативността на нашите велики езикови модели", пише Пичай. Той казва, че за да предостави актуални и висококачествени отговори, тя използва информация от интернет. „Bard може да бъде израз на творчество и отправна точка за любопитство - независимо дали обяснявате новите открития на космическия телескоп на НАСА „Джеймс Уеб" на деветгодишно дете или научавате повече за най-добрите нападатели във футбола в момента". 

Продуктовите тестове се случват след скорошна среща, на която служители са изразили загриженост относно конкурентното предимство на компанията в областта на изкуствения интелект, като се има предвид внезапната популярност на ChatGPT.

Тогава директорът на Google, отговарящ за изкуствения интелект, Джеф Дийн е казал на служителите, че компанията има по-голям „репутационен риск“ при представяне на грешна инфрмация и затова действа „по-консервативно от един малък стартъп“.

Въпреки това той и Пичай са намекнали, че Google може да пусне подобен продукт публично в някакъв момент тази година. Основният бизнес на Google са онлайн търсачките, а компанията отдавна се определя като пионер в изкуствения интелект. Лидерите на компанията са искали повече обратна връзка от служителите през последните седмици.

Сега компанията обяви, че ще се нуждае от внимателно тестване, като посочи, че „ще комбинираме външна обратна връзка с нашите собствени вътрешни тестове, за да сме сигурни, че отговорите на Bard отговарят на високата летва за качество и безопасност на информацията в реалния свят“.

Google също така възнамерява да представи няколко функции с изкуствен интелект в Google Search. Според компанията това може да помогне на потребителите да синтезират информация за въпроси, за които няма единствен правилен отговор. Според концерна в близко бъдеще ще видим функции за търсене, които „превеждат сложна информация и различни гледни точки в лесно смилаеми формати". 

Google отдавна разработва софтуер, базиран на изкуствен интелект, който може да разговаря с хора. Още през пролетта на 2018 г. компанията демонстрира програма, която се обаждаше например в ресторанти, за да направи резервация - и не беше разпозната като компютър. Веднага бяха отправени критики, че с тази технология може да се злоупотреби. През последните години Google позволи на служителите си да използват своя гласов софтуер вътрешно, но избягваше широкото му пускане на пазара с оглед на рисковете.

През ноември 2022 г. OpenAI публикува своя софтуер ChatGPT, който за няколко секунди предоставя текстове, които трудно могат да бъдат различени от отговорите, написани от хора, но това се отнася по-скоро за широко разпространени езици, като английския, испанския, немския. Технологията предизвиква вълнения, но и опасения: В крайна сметка хората могат да се опитат да го използват, за да мамят в училище или в университета, или да създават невярна информация в голям мащаб за разпространение в интернет. А освен това ChatGPT понякога дава грешни отговори, но невинаги тези грешки са очевидни за потребителите.

ChatGPT също така оказва стратегически натиск върху Google в конкуренцията му с Microsoft. Компанията от Редмънд, която досега имаше умерен успех със своята търсачка Bing, инвестира милиарди в OpenAI и ще интегрира софтуера на стартъпа в своята успешна облачна платформа Azure.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още