IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zoom съкращава 15% от служителите си

Несигурността на световната икономика се отразява на клиентите, признава изпълнителният директор Ерик Юан 

22:23 | 07.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Услугата за видеоконференции Zoom обяви значителни съкращения на работни места в контекста на несигурната икономическа ситуация. „Взехме трудното, но необходимо решение да намалим екипа си с около 15%", заяви главният изпълнителен директор Ерик Юан в позиция в блога и пред служителите си във вторник.

Около 1300 служители трябва да напуснат технологичната компания. Юан също така обяви намаляване на заплатите и отмяна на бонусите за висшия мениджмънт. Самият той щял да намали заплатата си с 98% през следващата финансова година, предава DPA.

Съкращенията са по-голям дял от работната сила, отколкото съкращенията, обявени в компаниите за корпоративен софтуер, включително Salesforce Inc., Microsoft Corp. и Workday Inc. Акциите на компанията се изстреляха нагоре с 10% след оповестяването на новината до 84,99 долара. Акциите достигнаха исторически връх през юли 2020 г. и сега са на нивата отпреди пандемията. През последните 12 месеца до затварянето на борсата в понеделник книжата са загубили 47% от стойността си.

Въпреки че хората и предприятията продължават да разчитат на Zoom в живота след пандемията, „несигурността на световната икономика" се отразява на клиентите, каза Юан. След като привлечемилиони потребители в разгара на пандемията, сега Zoom се опитва да обърне тренда на забавянето на растежа, като разширява инструментите си за бизнеса.

Въпреки това през последните две тримесечия компанията отчита едноцифрено увеличение на приходите, а анализаторите прогнозират, че продажбите са продължили да се забавят и през настоящото тримесечие. Съкращенията вероятно са опит да се запазят или подобрят маржовете в условията на забавящ се растеж, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Джон Бътлър.

Според анализатори от бранша конкуренцията от страна на услугата за съвместна работа Teams на Microsoft е станала по-сериозен проблем за Zoom през последните тримесечия. В интервю за Bloomberg през миналия месец президентът Грег Томб призна конкуренцията, но заяви, че компаниите, използващи Zoom, рядко се отказват от платформата. Томб добави, че най-голямата възможност за компанията е да накара съществуващите клиенти да използват останалата част от портфолиото ѝ, което включва инструменти като телефонната услуга Zoom. Съкращенията в Zoom. Графика: Bloomberg Съкращенията в Zoom. Графика: Bloomberg

В началото на кризата с Covid Zoom се възползва значително от тенденцията за "хоум офис" и реагира с кампания за набиране на персонал, която в ретроспекция се оказа прекомерна. След края на бума, свързан с пандемията, компанията изпитва затруднения.

Съкращенията на работни места в Zoom са в пълно съответствие с тенденцията в индустрията. През последните седмици и месеци редица други технологични компании - включително компанията майка на Facebook Meta, най-големият онлайн търговец на дребно в света Amazon, Alphabet на Google и Twitter – обявиха мащабни кръгове от съкращения.

Юан, основателят на базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания, заяви, че основната му заплата, която миналата година е била 301 731 долара, ще бъде намалена с 98% и той ще се откаже от корпоративен бонус за текущата финансова година. Общото му възнаграждение за фискалната 2022 г. е било 1,1 млн. долара, според подаденото през май 2022 г. регулаторно заявление. Другите висши мениджъри ще получат 20% намаление на основните си заплати.

В края на януари 2020 г. - преди епидемията от Covid-19 да бъде обявена за национално извънредно положение в САЩ - броят на служителите на Zoom е бил около 2500. Оттогава насам компанията увеличи броя на служителите си с около 6000. Съкращенията, обявени във вторник, ще намалят общия брой на служителите на Zoom до равнището от началото на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... какви вълни те заливат па тебе постоянно и се давиш тука в жлъч , некви кошмари сънуваш и споделяш , взимай успокоителни , излизай м/у хора , вземи си куче и го разхождай в парка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
В цял свят съкращение НООО в България?О в България такова нещо няма да дойде тука сме остров на стабилността,така разправяше Сергей Станишев по медиите преди предишната криза да удари България...така и сега у нас се лъже и се маже докато вълната от вън набира сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още