IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бурното развитие на изкуствения интелект затруднява законодателството на ЕС 

Законодателите се опитват да намерят баланс между насърчаването на иновациите и защитата на основните права на гражданите

14:35 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бързият технологичен напредък, като например на приложението за генериративен изкуствен интелект ChatGPT, усложнява усилията на Европейския съюз да постигне съгласие по ключови закони за изкуствения интелект, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати със случващото се източници.

Европейската комисия предложи проектоправилата преди почти две години в опит да защити гражданите от опасностите, свързани с нововъзникващите технологии, които през последните месеци отбелязаха бум на инвестициите и популярността сред потребителите.

Преди правилата да станат закон, проектът трябва да бъде съгласуван между държавите от ЕС и европейските законодатели, т.нар. тристранна среща.

Няколко законодатели са очаквали да се постигне консенсус по законопроекта от 108 страници миналия месец на среща в Страсбург, Франция, и да се пристъпи към тристранна среща през следващите няколко месеца.

Но 5-часовата среща на 13 февруари не е довела до решение и според трима източници, запознати с дискусиите, законодателите са влезли в противоречие по различни аспекти на закона. 

Макар че браншът очаква споразумение до края на годината, съществуват опасения, че сложността и липсата на напредък могат да отложат приемането на закона за следващата година, а на европейските избори може да бъдат избрани евродепутати с напълно различен набор от приоритети. 

„Темпото, с което се пускат нови системи, превръща регулацията в истинско предизвикателство", казва Даниел Льофер, старши анализатор в групата за защита на правата Access Now. „Това е бързо движеща се цел, но има мерки, които остават актуални въпреки скоростта на развитие: прозрачност, контрол на качеството и мерки за отстояване на основните права“. 

Законодателите работят по повече от 3000 внесени изменения, които обхващат всичко - от създаването на нова служба за изкуствен интелект до обхвата на правилата на закона.

„Преговорите са доста сложни, тъй като в тях участват много различни комисии", казва Брандо Бенифеи, италиански евродепутат и един от двамата законодатели, които водят преговорите по дългоочаквания Закон за ИИ на блока. „Дискусиите могат да бъдат доста дълги. Всеки път се налага да разговаряте с около 20 членове на ЕП“. 

Законодателите се опитват да намерят баланс между насърчаването на иновациите и защитата на основните права на гражданите.

Това доведе до класифициране на различните инструменти на ИИ в зависимост от нивото на възприемания от тях риск: от минимален до ограничен, висок и неприемлив. Високорисковите инструменти няма да бъдат забранени, но ще изискват от компаниите да бъдат изключително прозрачни в своите операции.

Но дебатите оставят малко място за разглеждане на агресивно разширяващите се генеративни технологии за изкуствен интелект като ChatGPT и Stable Diffusion, които нашумяха по целия свят, предизвиквайки както очарованието на потребителите, така и противоречията.

През февруари ChatGPT, създадена от подкрепяната от Microsoft стартираща компания OpenAI, постави рекорд за най-бързо растяща потребителска база от всички потребителски приложения в историята.

Почти всички големи технологични играчи имат залози в този сектор, включително Microsoft, Alphabet и Meta. 

Дискусиите в ЕС породиха безпокойство у компаниите - от малки стартъпи до големи технологични компании - за това как регулациите биха могли да се отразят на бизнеса им и дали няма да бъдат в неизгодно конкурентно положение спрямо конкуренти от други континенти.

Зад кулисите големите технологични компании, които са инвестирали милиарди долари в новите технологии, усилено лобират за това техните иновации да останат извън обхвата на законодателната инициатива, противното на което би означавало повече съответствия, повече разходи и повече отчетност за техните продукти, твърдят източниците. 

Неотдавнашно проучване на браншовата организация appliedAI показа, че 51% от анкетираните очакват забавяне на дейностите по разработване на изкуствен интелект в резултат на Закона за ИИ.

За да се справят с инструменти като ChatGPT, които на пръв поглед имат безкрайни приложения, законодателите въведоха още една категория – „Системи за ИИ с общо предназначение" (GPAIS), за да опишат инструменти, които могат да бъдат адаптирани за изпълнение на редица функции. Все още не е ясно дали всички GPAIS ще се считат за високорискови.

Представители на технологични компании се противопоставиха на подобна мярка, настоявайки, че собствените им вътрешни насоки са достатъчно строги, за да гарантират безопасното внедряване на технологиите, и дори предложиха законът да има клауза за избор, съгласно която фирмите да могат сами да решават дали разпоредбите да се прилагат.

Разработчикът за изкуствен интелект DeepMind, собственост на Google, който в момента тества собствения си чатбот с изкуствен интелект Sparrow, пояснява пред Ройтерс, че регулирането на многоцелевите системи е сложно.

„Смятаме, че създаването на рамка за управление на GPAIS трябва да бъде приобщаващ процес, което означава, че всички засегнати общности и гражданското общество трябва да бъдат включени", каза Александра Белиас, ръководител на отдела за международната публична политика на фирмата.

„Въпросът тук е: как да се уверим, че рамката за управление на риска, която създаваме днес, ще бъде адекватна и утре?, пита обаче тя. 

Даниел Ек, главен изпълнителен директор на платформата за аудио стрийминг Spotify, която наскоро пусна свой собствен AI DJ (услуга за дисководещ с изкуствен интелект), способен да изготвя персонализирани плейлисти, заяви пред Ройтерс, че технологията е „нож с две остриета".

„Има много неща, които трябва да вземем предвид", каза той. „Екипът ни работи много активно с регулаторните органи, опитвайки се да се увери, че тази технология е от полза за възможно най-много хора и е възможно най-безопасна“. 

А евродепутатите казват, че законът ще подлежи на редовни прегледи, което ще позволи актуализации при появата на нови проблеми с ИИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още