IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChatGPT вече направлява и роботи

Доскоро той пишеше поезия, а сега речевият бот ChatGPT може да управлява дронове и да кара роботи да извършват задачи

10:48 | 28.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
И зад пулта е... Вашият нов диджей - робот. Снимка:  Sarah Silbiger/Bloomberg
И зад пулта е... Вашият нов диджей - робот. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

През последните седмици се изписа много за това колко умел в лингвистичен аспект е изкуственият интелект. Например речевият бот ChatGPT на компанията OpenAI пише цели готварски рецепти или препоръчва солени пръчици или чипс, когато му кажете, че сте гладни и искате нещо вкусно. Но все пак трябва сами да отидете до кухненския шкаф.

Освен ако не работите в лабораторията на Google. Всичко, което трябва да направите, е да кажете на изкуствения интелект: „Донеси ми оризовия чипс от чекмеджето“. Вече се изтъркулва робот, висок колкото десетгодишно дете, претърсва кухнята, грабва с щипковата си ръка пакетче чипс от чекмеджето и го носи на изследователите.

Това можете да видите във видеоклип, който Google и ТУ Берлин пуснаха в интернет преди няколко дни. Изследователите са вградили езиковия модел на Palm, аналог на езиковия модел GPT-4 на OpenAI на Google, в контролер за роботи, наречен Palm-e. Той не само разбира сложни гласови инструкции - но и записва съответните команди за управление под формата на софтуерен код за робота, който трябва да ги реализира във физическия свят, пише в свой анализ WirtschaftsWoche.

Това е още една невероятна стъпка, която показва колко мощни са станали езиковите модели през последните месеци. Първоначално те ставаха все по-добри в писането на стихотворения или в отговарянето на изпитни въпроси. Неотдавна GPT-4 показа, че може да анализира и съдържанието на снимки. В четвъртък OpenAI ни изненада с AppStore за ChatGPT, който свързва туристическия портал Expedia или математическата платформа Wolfram Alpha с езиковия бот. А сега езиковите модели дори се учат да разбират физическия свят и да управляват роботи в него. Може да се каже, че ChatGPT се сдобива с ръце, крака и очи.

Роботите вече слушат заповеди 

„Нещо фундаментално се е променило и по отношение на роботиката", казва съразработчикът на Palm-E Марк Тусен, ръководител на катедрата по интелигентни системи в Техническия университет в Берлин. Алгоритмите, залегнали в основата на новите езикови модели - т.нар. трансформатори - вече могат да се използват за обучение на системи, „които трябва да вземат решения във физическия свят".

Това може да изведе роботиката и изкуствения интелект на ново ниво в ежедневието. Досега специалистите трябваше да програмират роботите специално за всяко действие - това е досадно, неефективно и скъпо. Ето защо роботите се използват предимно във фабриките за задачи, които се повтарят при контролирани условия. 

В бъдеще може да е достатъчна команда на обикновен език, за да поискате от робота да изпълни нова задача - а алгоритмите сами ще определят как машината да я изпълни. „Вече мога да давам речеви инструкции на роботите", казва Тусен. Може би това ще направи роботите толкова лесни за използване, „че и на хората ще им се стори интересно действително да използват нещо подобно за полагане на грижи или за домакински задължения“. 

Големите езикови модели се обучават с огромни количества текст - и се научават да предвиждат кои думи е най-вероятно да следват една след друга. На въпроса: „Коя е столицата на Швеция?", изкуственият интелект отговаря: Стокхолм. Не защото има пред себе си карта на света - а защото много често е намирал думите Швеция, столица и Стокхолм в контекст в текстове.

Последна актуализация: 10:48 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Naemate1
преди 1 година
ИИ много се надценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
супер :) а кога се очаква да терминира създателите си ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още