IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобряването на киберсигурността не изисква пари, а обучение на кадри

Има международни документи с публикувани инструкции за защита, които трябва да се следват, твърди експерт

12:32 | 31.03.23 г.

Подобряването на киберсигурността в България не е въпрос на финанси. Трябва да се изградят законодателни системи, които да улеснят извършването на подобрения в киберсигурността, без да се налага постоянно да се закупуват неща. Това заяви Александър Свердлов, експерт по IT сигурност, основател на Аtlant Security и бивш консултант по киберсигурност на Корпорацията за ядрена енергия на ОАЕ, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Има международни документи с публикувани инструкции за защита, посочи той. И подчерта, че трябва да се изпълнят всички инструкции от производителите на софтуер. „Една стотинка не трябва да се похарчи за продукти, просто трябва да се следват описаните инструкции“, посъветва експертът. Той предлага това да бъде и законово изискване - да не се харчат пари, докато не изпълним безплатните инструкции.

Става въпрос и за липсата на обучени кадри. „Може би няма и хора, които да изпълнят тези инструкции в държавната администрация… Няма персонал, който да е мотивиран, обучен, проблемът не е само в липсата на финанси, но и липса на персонал“, изтъкна Свердлов.

Гостът коментира и повишаването на осведомеността на обществото относно киберзащитата.

„Хората, опарвайки се тук и там, стават по-внимателни, но все пак трябва да се инвестира в образование. Ако всички хора по веригата – дори на ниво държава получат необходимото образование за киберсигурност, изведнъж ще се повиши цялото ниво“, посочи той.

Според него обаче повишената осведоменост все пак не значи и повишена сигурност. „Киберпрестъпността расте експоненциално през последните 15 години – тя не е намаляла. Дори културата да се повишава, киберпрестъпността като обем заплахи и тяхната устойчивост и находчивост растат експоненциално“, допълни Свердлов.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още