IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко уязвима е българската образователна система на кибератаки?

Заплахите към училищата не са хакерски атаки, а опит за всяване на страх, твърди експерт по киберсигурност

21:00 | 31.03.23 г.

Заплахите за взривни устройства в българските училища чрез имейли не са хакерски атаки, а по-скоро опит за всяване на страх в обществото, без да има по-сериозна техническа насоченост от гледна точка на киберсигурността. Това коментира Мартин Малинов, експерт по киберсигурност в SoCyber, в предаването „Бизнес старт” Bloomberg TV Bulgaria.

„На практика това е просто едно имейл съобщение, което може да бъде изпратено от когото и да било, не е нужно отзад да стои сериозна организация. Всеки може да си направи безплатен имейл адрес и да започне да пуска подобни съобщения. Тук не говорим за пробив в защитите и в киберсигурността на училищата, защото няма как да бъде предотвратено влизането на такъв имейл“, посочи специалистът.

По думите му българската образователна система е уязвима на кибератаки толкова, колкото и другите държавни институции.

„Много от училищата използват по-стари операционни системи и сървъри, които са спрени от поддържа от преди десетина години, но вече започнаха да се приемат по-сериозни мерки и това е положителен знак”, посочи събеседникът.  

Размерът на инвестицията, която трябва да се направи, за да се подобри киберсигурността на институциите, зависи от това колко ценна е  информацията, която искаме да защитим, уточни гостът. По думите му освен инвестиции от финансова гледна точка, трябва да се инвестира и в обучение на служителите, които са в държавната администрация, тъй като човешкият фактор в киберсигурността е изключително важен.

„Няма значение какви системи, софтуери и защити слагаме на приложно и на  системно ниво, ако човешкият фактор ни е най-уязвимото нещо”, изтъкна Малинов.

Що се отнася до ролята на изкуствения интелект в обезпечаването на киберсигурността, експертът отбеляза, че през последните месеци са се разработили много сериозни модели на AI, които досега не сме виждали и не сме знаели, че въобще се работи по такова нещо. „Изкуственият интелект започна да навлиза и в киберсигурността и започват да се разработват продукти в тази насока, чиято цел е да защитят бизнесите, като, разбира се, изкуственият интелект може да служи и за зловредни намеси“, предупреди специалистът.

Какви нови продукти разработва SoCyber и какъв е интересът към платформата за управление на уязвимости „Кикимора” може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още