IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Джереми Сийгъл: Все още няма балон при изкуствения интелект

Манията по модерната технология накара инвеститорите да заложат на акции в тази област

12:41 | 29.05.23 г. 1
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Професорът от Wharton и известен икономист Джереми Сийгъл е уверен в бума на технологичните гиганти, предизвикан от изкуствения интелект, въпреки притесненията, че може да става дума за балон, пише CNBC.

Манията по чиповете с изкуствен интелект, предизвикана от търсенето на чатботове с изкуствен интелект и високопроизводителни процесори, ползвани за обучения на чатботове на суперкомпютри, накара инвеститорите да заложат на определени акции, докато мнозина се опасяват, че пазарът се насочва към балон.

„Все още не е балон“, коментира Сийгъл, професор по финанси в Wharton School към Университета на Пенсилвания. Той отбелязва, че получава въпроси дали случващото се ще доведе до повторение на дотком балона от края на 90-те години.

Икономистът Дейвид Розенберг, известен с различните си възгледи, прогнозира, че сегашният бум на изкуствения интелект може да претърпи крах като този на акциите при дотком балона. Дотком балонът се спука, когато капиталът пресъхна след масовото внедряване на интернет и насочването на наличния рисков капитал към базирани в интернет компании, особено стартъпи, които нямаха особен опит и постижения.

„Първо имаше вълнение за изкуствения интелект и Nvidia затвърди това вълнение с невероятни финансови резултати. Това е двоен тласък“, коментира Сийгъл.

В четвъртък цената на акциите на Nvidia записа 24% ръст, след като фирмата отчете по-високи от очакваното приходи и печалба за последното тримесечие, достигайки исторически връх благодарение на бума на търсенето на чиповете на Nvidia, ползвани за изкуствен интелект. Подемът тласна пазарната капитализация на технологичния гигант до близо 1 трлн. долара.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуан коментира, че компанията наблюдава „нарастващо търсене“ на своите продукти за центрове за данни. Цената на акциите на Nvidia се е повишила със 166% от началото на годината.

В неделя Nvidia представи нов клас суперкомпютър с изкуствен интелект и огромна памет, създаден, за да позволи на гиганта да разработи следващо поколение езикови модели за приложения с генеративен изкуствен интелект. Суперкомпютърът, работещ с Nvidia GH200 Grace Hopper Superchip, се очаква да предоставя близо 500 пъти повече памет от предходното поколение Nvidia DGX A100, което беше пуснато през 2020 г.

„Генеративният изкуствен интелект, големите езикови модели и системите за препоръки са дигиталните двигатели на модерната икономика“, коментира Хуан. „Суперкомпютрите DGX GH200 AI интегрират най-развитите мрежови и изчислителни технологии на Nvidia за разширяване границите на изкуствения интелект“.

Сийгъл твърди, че акциите на компаниите за изкуствен интелект са помогнали за ръста на S&P 500 и могат да се превърнат в „победителя от банковата криза“.

„Както всички знаем, осемте или деветте топ компании допринесоха за целия ръст на S&P 500. Тази година другите 490 останаха без изменение или се понижиха. Да, Nasdaq преживя свръхразпродажби през 2022 г. и се възстанови отново, но смятам, че изкуственият интелект изстреля технологичните акции с голяма пазарна капитализация дори още по-високо“, допълва професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
Изкуственият интелект се развива, а естествения запада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още