IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley очаква индустрията за чипове да се върне към растежа след средата на 2023 г.

Прогнозата даде тласък на цената на акциите на TSMC и други компании

12:23 | 05.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. записа най-големия си ръст от близо три месеца, след като Morgan Stanley прогнозира връщане към растеж на индустрията за полупроводници до втората половина на 2023 г., което доведе до рали на сектора в Азия, пише Bloomberg.

Инвестиционната банка определи TSMC – компанията с най-висока пазарна капитализация в Азия – като топ избор, наричайки я „двигател на бъдещи технологии“. Стойността на книжата на TSMC се повиши с 3,7% в Тайпе, а тази на акциите на производителя на чипове с памет SK Hynix – с 4,2%.

Световните производители на чипове записаха ръстове по време на пандемията, когато работата от вкъщи тласна нагоре търсенето на компютри и друга потребителска електроника. Но инфлацията и опасенията от рецесия, плюс завръщането в офисите, сложиха спирачка на покупките. В отговор производителите на чипове за памет като Micron Technology и Kioxia Holdings намалиха производството, за да се опитат да повишат цените.

Но TSMC е в различна позиция. Като най-развитият производител на логически чипове, той трябва да спечели, когато търсенето започне отново да расте през следващата година, пишат анализаторите на Morgan Stanley. Американската инвестиционна банка също така повиши оценката си за корейските технологии и китайския сектор за полупроводници до „привлекателни“.

„Доста сме напреднали в сегашния цикличен спад спрямо момента, в който глобалните доставки на полупроводници достигнаха своя връх около септември миналата година“, пишат анализаторите. „Ние не смятаме, че започва нов цикъл, но признаваме, че инфлексията (дъното) е по-близо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още