IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да произведе с 6 млн. по-малко бройки от Pro моделите на iPhone през 2022 г.

Причината за това са проблемите и протестите в завода на Foxconn в Джънджоу

22:23 | 28.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Проблемите в основния производствен център на Apple в Джънджоу вероятно ще доведат до близо 6 млн. по-малко произведени бройки iPhone Pro тази година, твърди източник на Bloomberg, запознат с въпроса. Цената на акциите на компанията се понижи преди началото на борсовия ден.

Ситуацията в завода остава нестабилна, а прогнозата за загубеното производство може да се промени, споделя източникът, пожелал да остане анонимен, защото няма право да коментира публично въпроса. До голяма степен това зависи от бързината, с която Foxconn Technology Group, тайванската компания, която управлява завода, може да върне работниците на производствените линии след прерасналите в насилие протести срещу противоепидемичните мерки. Ако блокадите продължат в следващите седмици, производството може да изостане.

Стойността на книжата на Apple се понижи с 1,9% преди началото на търговията в Ню Йорк днес. От началото на годината тя е спаднала със 17%.

Кампусът в Джънджоу е разтърсван от блокади и работническо недоволство от седмици, след като рекордният брой новозаразени с Covid-19 остави Foxconn и местните власти да се борят да овладеят огнището. Хиляди служители избягаха през октомври след хроничен недостиг на храна, само за да бъдат заменени от нови работници, които се противопоставиха на ниското заплащане и практиките, свързани с налагането на карантина.

Заводът произвежда по-голямата част от моделите iPhone 14 Pro и Pro Max – най-търсените телефони на Apple тази година. Тези премиум устойства спечелиха от по-слабото търсене на обикновените модели iPhone 14. Apple намали общата си цел за производство до около 87 млн. бройки, спрямо по-ранната за 90 млн., обяви по-рано Bloomberg News.

Apple и Foxconn също така са увеличили прогнозите за недостига в Джънджоу през последните две седмици поради честите прекъсвания на работата, споделя източникът, допълвайки, че очакват да успеят да компенсират 6-те млн. бройки загубена продукция през 2023 г.

„Това показва, че всеки, дори Apple, е узявим от ограниченията във веригата за доставки в Китай заради Covid”, коментира Аншел Саг от Moor Insights & Strategy.

Apple и Foxconn не са отговорили веднага на запитванията за коментар по въпроса.

Вълненията в iPhone City (бел. ред. – Града на iPhone), както е известен комплексът в Джънджоу, е силно напомняне за рисковете за Apple от огромната ѝ верига за доставки в Китай. Foxconn се опита да потуши протестите – до голяма степен водени от нови служители, пристигащи в Джънджоу и отхвърлящи силния контрол заради Covid-19 – чрез предлагането на бонус на всеки работник, който избере да се прибере у дома. През уикенда тя раздаде бонуси до 1800 долара на месец на служителите на пълно работно време, които ще останат в завода през декември и януари.

Силно видимите и необичайни протести в Джънджоу влошиха и без това предизвикателната бизнес среда. Огромният комплекс събита около 200 хил. работници по време на пиковия производствен сезон на iPhone. Сега има информация, че повече от 20 хил. нови служители са напуснали след протестите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още