IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Джънджоу сви с над 11% приходите на Foxconn за ноември

Най-големият поддоставчик на iPhone се сблъска с блокади и протести заради огнището на Covid-19

19:51 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg
Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg

Hon Hai Precision Industry отчете приходи от продажби за ноември, които са с 11,4% по-ниски от тези година по-рано, след като част от продажбите ѝ бяха засегнати от огнището на Covid-19 в китайския град Джънджоу, където компанията управлява най-големия комплекс за сглобяване на iPhone в света, пише Bloomberg.

Гигантът, известен още като Foxconn, заяви, че ноември е най-засегнатият му период от пандемията и очаква резултатите му за четвъртото тримесечие да бъдат „приблизително в съответствие с консенсусната прогноза на пазара“. Огнището на Covid-19 доведе до налагане на блокади от правителството, вълна от напускащи служители и прераснали в насилие протести в завода в Джънджоу.

Кампусът е мястото, където се прави по-голямата част от смартфоните iPhone Pro в света, което го прави ключов за способността на Apple да задоволи търсенето на последното си поколение смартфони. Apple заяви, че очаква тази година доставките ѝ да бъдат забавени поради прекъсване на работата в завода, а анализатори дадоха серия от все по-неблагоприятни прогнози за недостига на доставки през тази година. Този месец UBS заяви, че цялото поколение iPhone 14 може да не оправдае по-ранните очаквания за 16 млн. произведени бройки.

Foxconn увери, че ситуацията вече е „под контрол“ и че производството ще се подобри през останалата част от годината.

„В допълнение към преразпределянето на производствения капацитет в различни заводи, също така започнахме да привличаме нови служители и постепенно се движим в посока възстановяване на производствения капацитет до нормалното“, посочва Foxconn.

Цената на акциите на Apple нарасна с 1,4% в 10 ч. местно време в Ню Йорк.

Китай отменя ограниченията, наложени заради Covid-19 в някои градове, включително в Джънджоу, където в неделя властите обявиха, че спират задължителното тестване за Covid за влизане в автобуси, в метрото, такситата и на други обществени места, освен за тези, които напускат града или посещават караоке барове и интернет кафета. Foxconn продължава да поддържа затворен цикъл на операциите, ограничaвайки движението на работниците си до техните общежития и фабриката, сочи информация, публикувана в WeChat.

„Облекчаването на политиката за нулев Covid на Китай може да помогне за повишаване на продажбите на Hon Hai през декември, проправяйки пътя за постигане и дори надминаване на прогнозите за четвъртото тримесечие“, коментират анализаторите на Bloomberg Intelligence Стивън Ценг и Шон Чен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още