IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене накара ASML да даде по-смела прогноза за настоящото тримесечие

Същевременно потенциалният експортен контрол заплашва растежа на бизнеса с машини за чипове

13:25 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ASML Holding прогнозира по-добри от очакваното приходи от продажби за първото тримесечие заради силното търсене на модерните ѝ машини за производство на чипове, въпреки че експортният контрол заплашва растежа, пише Bloomberg.

Най-големият европейски производител на оборудване за правене на полупроводници прогнозира между 6,1 млрд. и 6,5 млрд. евро приходи за настоящото тримесечие, което се оказа над средната прогноза на анализаторите за 6,07 млрд. евро.

Цената на акциите на ASML се понижава с 1,5% до 606,30 долара минути преди 13:30 ч. в Амстердам, коригирайки скорошното рали.

Секторът за чипове беше разтревожен от опитите на САЩ да ограничат износа на водещи технологии за Китай, застрашавайки общото търсене. Япония и Нидерландия са готови да се споразумеят за нов контрол върху износа на оборудване за производство на чипове за Китай, разкри Bloomberg News. ASML твърди, че търсенето на най-развитите продукти в други места по света може да компенсира всеки недостиг на приходи от Китай.

„Ние сме бизнесмени. Не сме политици“, коментира главният изпълнителен директор Питър Уининк. „Просто трябва да изчакаме правителствата и политиците да продължат да говорят и да стигнат до разумно решение“, допълва той.

По думите му компанията очаква продажбите ѝ да нараснат с повече от 25% през 2023 г., а брутният марж да се подобри спрямо преходната година.

„Нашите клиенти показват, че очакват пазарът да се възстанови през втората половина на годината“, коментира Уининк.

Приходите на ASML са достигнали 6,4 млрд. евро за трите месеца до края на декември, отговаряйки на прогнозите. Нетната печалба е 1,8 млрд. евро, като изпреварва малко очакванията на анализаторите за 1,68 млрд. долара.

През ноември ASML каза, че се прицелва към 40 млрд. долара приходи от продажби до 2025 г. и около 60 млрд. долара до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още