IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung представи Galaxy S23 Ultra с 200-мегапикселова камера за по-добри нощни снимки

За първи път от години насам топ моделът ще се предлага и в Европа с чипсет на Qualcomm и изобщо няма да има версия с Exynos

09:20 | 02.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Samsung
Снимка: Samsung

Първата голяма премиера на пазара на смартфони за 2023 г. вече е факт. В сряда Samsung Electronics Co. представи най-новите си флагмански устройства от серията Galaxy S23, които имат „чудовищна“ камера във върховия модел и други по-скромни подобрения, с които компанията се надява да привлече купувачи в момент, в който смартфоните се продават по-трудно. 

Южнокорейският гигант в областта на електрониката представи продуктите по време на събитието Unpacked в Сан Франциско. Компанията до голяма степен е установила последователен дизайн и усещане за основната си линия смартфони, запазвайки технологиите си за сгъваем екран за моделите си Galaxy Z.

Новият Galaxy S23 Ultra има 200-мегапикселова камера, а и трите модела в линията са с по-бързи процесори. И все пак нито един от тях не разполага с нова изненадваща функция, която да го отличава от конкурентите му, подобно на разпознаването на автомобилни катастрофи и сателитната комуникация при спешни случаи в новата линия iPhone 14 на Apple Inc например. 

През миналата седмица изследователската компания International Data Corp. съобщи, че доставките на смартфони през четвъртото тримесечие са отбелязали най-големия спад в историята за отделен период, като са спаднали с 18% на годишна база през празничния сезон. Във вторник Samsung отчете 69% спад на оперативната печалба и заяви, че търсенето на смартфони ще остане слабо в началото на тази година.

И все пак условията в САЩ не са толкова мрачни, колкото глобалните перспективи, заяви Дрю Блекард, вицепрезидент по управление на мобилните продукти в Samsung Electronics America. „Премиум сегментът на пазара остава много здрав", каза Блекард, като се позовава на търсенето в САЩ през последните няколко месеца. 

Почти половината от купувачите на Galaxy S22 в САЩ са избрали Ultra, каза той и добави, че компанията очаква тази тенденция да се запази и при линията Galaxy S23.

Пазарните предизвикателства

През 2022 г. световните доставки на смартфони спаднаха най-много от около десетилетие, но пазарът на високотехнологични джаджи, доминиран от Apple и Samsung, се справи по-добре с кризата.  „Очакваме, че предизвикателствата ще продължат и през тази година, но отново ще постигнем двуцифрен ръст", заяви ТМ Рох, президент на мобилния бизнес на Samsung, в интервю за Bloomberg преди представянето на продуктите „Дори сред тези предизвикателства успяхме да разширим пазарния си дял през 2022 г. и ще запазим тази тенденция, тъй като това е наш основен приоритет“. 

Голямата неизвестна продължава да е Китай. Въпреки че страната остава един от най-големите купувачи на чипове за памет в света, пазарът на смартфони в нея се сви през миналата година, когато смущенията заради стратегията за нулев Covid засегнаха икономиката, а възстановяването остава несигурно. В същото време делът на Samsung на китайския пазар е спаднал под 1% през последните години. Но през миналата година компанията постигна значителен напредък в пазарния дял при премиум смартфоните, добавя Рох.

Очакваме, че предизвикателствата ще продължат и през тази година, но отново ще постигнем двуцифрен ръст.
ТМ Рох
президент на мобилния бизнес на Samsung

Сега Samsung изготвя нова стратегия, съсредоточена около премиум устройствата си, подготвяйки се за евентуално възстановяване. Например компанията пуска специално разработен сгъваем модел за китайските потребители, наречен серия W. 

„В Китай изграждаме основните си фундаменти, за да предложим това, което китайските клиенти наистина искат", каза той. „Стратегията ни е насочена към премиум смартфоните и започнахме да постигаме малък напредък. Стъпка по стъпка изграждаме основата за обрат на пазара".

Стабилно ценообразуване

За американския пазар Samsung запази цените на нивото на миналогодишните телефони - 800 долара за Galaxy S23, 1000 долара за S23 Plus и 1200 долара за S23 Ultra. Потребителите могат да заменят по-стари устройства, за да получат по-добри цени за моделите S23 чрез компанията и американските оператори.

ТМ Рох през 2020 г. Снимка: Bloomberg ТМ Рох през 2020 г. Снимка: Bloomberg

Samsung също така планира да продължи да продава своите Galaxy S22 и Galaxy S21 FE за 100 долара по-малко от цените им през 2022 г., каза Блекард. 

В България цената на Galaxy S23 е 1899 лв. за 128 GB и 1999 лв. за 256 GB. А Galaxy S23+ се продава за 2349 лв. за 256 GB или 2599 лв. за 512 GB.  Ако поръчате някой от двата смартфона в периода 1 февруари - 16 февруари, ще получите версията с два пъти повече памет на цената на по-малката версия и още 200 лв. отстъпка. Така Galaxy S23 с 256 GB памет ще струва 1699 лв. - с 50 лв. по-малко от миналогодишния Galaxy S22 с 256 GB памет (1749 лв.).

Подобно на S22 Ultra и новият S23 Ultra е снабден с вграден стилус S Pen, което е привлекателно за феновете на спрените устройства Note на Samsung. Дисплеят на телефона от висок клас е с диагонал 6,8 инча, същият като на последните две поколения Ultra. Той има ъгловат корпус, докато 6,1-инчовият S23 и 6,6-инчовият S23 Plus са с извити ръбове.

Феновете на Android, които търсят спешна сателитна комуникация, която да се конкурира с тази на Apple, няма да я намерят тук. Qualcomm Inc., която осигурява чиповете за смартфоните от висок клас на Samsung, подписа по-рано тази година споразумение с доставчика на сателитни услуги Iridium Communications Inc. за осигуряване на сателитна връзка за телефоните с Android, но такива възможности ще бъдат налични едва по-късно през тази година.

Висока резолюция и още подобрения

Най-голямата притегателна сила за купувачите вероятно ще бъде новата 200-мегапикселова камера на S23 Ultra в сравнение със 108 мегапиксела от модела от миналата година. Макар че такава висока разделителна способност може да не е забележима за повечето хора, увеличаването на пикселите означава, че камерата може да улавя повече светлина. Това би трябвало да доведе до по-добри нощни снимки и видеоклипове.    Новите смартфони от серията Galaxy S23. Снимка: Samsung Новите смартфони от серията Galaxy S23. Снимка: Samsung

Samsung намали времето, необходимо за заснемане на нощна снимка, от две секунди на една секунда, заяви Джошуа Чо, изпълнителен вицепрезидент на Samsung, отговарящ за разработването на камери и софтуер с изкуствен интелект за устройствата Galaxy, цитиран от TheWall Street Journal. 

S23 Ultra, новият топмодел на Samsung с 6,8-инчов екран, е изработен от по-издръжливи материали като подобрено стъкло на Corning Inc. и разполага с 200-мегапикселова широкоъгълна камера. Камерата получава и по-добра видеостабилизация, а дизайнът на телефона е с нови извивки по ръбовете. Най-новият процесор Snapdragon Gen 2 на Qualcomm Inc. захранва устройството, а Samsung обещава по-добър живот на батерията с помощта на динамични настройки на дисплея. За първи път от години насам Galaxy S23 Ultra ще се предлага и в Европа с чипсета на Qualcomm, като изобщо няма да има версия с Exynos.

Южнокорейската компания се стреми да се възстанови от злощастната година за производителите на смартфони, която завърши с най-лошия тримесечен спад в историята. Освен че се конкурира с Apple, „най-плодовитият“ производител на телефони в света трябва да се пребори с тълпа от бързо усъвършенстващи се конкуренти, включително Google на Alphabet Inc. и Xiaomi Corp., както и Oppo Mobile и нейната марка OnePlus. Въпреки това новите модели на Samsung се появяват на пазара само с незначителни подобрения спрямо миналата година.

Galaxy S23 и S23+ споделят функции с S23 Ultra, въпреки че имат по-малки дисплеи - 6,1 инча и 6,6 инча - и по-слаба технология на камерата. Все пак, в знак на благодарност към по-професионално настроените фотографи, телефоните на Samsung вече поддържат RAW файлове с изображения за по-голям контрол върху редактирането.

Samsung е опростила нивата на памет и цветовете за новите модели. S23 продължава да се предлага в 128-гигабайтови и 256-гигабайтови варианти за съхранение, докато S23+ ще премахне по-ниското ниво за съхранение и ще се предлага само в конфигурации с 256 и 512 GB. S23 Ultra продължава да се предлага в 1-терабайтов вариант.

Трите модела вече се предлагат и в еднакви цветове - черно, кремаво, зелено и лавандулово - промяна от времената, когато различните размери и конфигурации се предлагаха в различни цветове.  

През последните години класическите смартфони на Samsung отстъпват на заден план заради засиления интерес към сгъваемите телефони на компанията. Нейните устройства Z Fold и Z Flip набраха популярност през последните тримесечия, отбелязвайки рядко срещан растеж за смартфон индустрията, и служат за разграничаване от конкуренцията. Китайските конкуренти до голяма степен са ограничили своите сгъваеми предложения до вътрешния пазар. Сгъваемите смартфони на Samsung обикновено се актуализират по-късно през годината.  Устройствата Galaxy S23. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Устройствата Galaxy S23. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Събитието Unpacked на Samsung в Сан Франциско беше първото представяне на мобилни устройства на живо от февруари 2020 г. насам.

Предварителните поръчки започнаха в сряда, а телефоните ще се появят в магазините на 17 февруари. И в България серията Galaxy S23 ще е налична в четири матови цвята: Мистично черно, Естествен памук, Горско зелено и  Нежна лавандула.  

Заедно с новите смартфони Samsung представи и три компютъра Galaxy Book3, които ще се предлагат в същия ден като Galaxy S23. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
За простия потребител е все тая дали камерата е 200 или 2 Mpx. Освен когато се хвали на приятелите си. Но за обработка на такива огромни файлове и на ум не му идва. В СуратТефтеря по правило фотките ги изпращат без всякаква обработка, директно от джаджата. За съхранение трябват все по-големи дискове и т.н. Хубаво като техническо постижение, но абсолютно лишено от всякакъв практически смисъл за повечето потребители. Затова пък маркетингът не можеш му запуши чирепките уста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още