IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm записа 12% спад на приходите от продажби

Компанията очаква пазарните условия да се подобрят през втората половина на 2023 г.

11:38 | 03.02.23 г.
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Qualcomm даде по-слаба прогноза за предстоящите месеци, след като отчете 12% понижение на приходите от продажби, което отразява отслабването на световния пазар на смартфони, пише Wall Street Journal.

Компанията за дизайн на мобилни чипове заяви, че приходите ѝ от продажби за последното тримесечие са се свили до 9,5 млрд. долара, което се оказа под прогнозата на Wall Street за 9,6 млрд. долара. Гигантът каза, че приходите от продажби могат да спаднат още повече през текущото тримесечие и прогнозира, че приходите ще бъдат между 8,7 млрд. и 9,5 млрд. долара, което също не отговори на очакаванията на анализаторите, анкетирани от FactSet.

Цената на акциите на Qualcomm, която завърши борсовата сесия в четвъртък с близо 2% спад до 135,85 долара, се понижи с още 3% по време на следборсовата търговия.

Продажбите на смартфони се свиват заедно с продажбите на персонални компютри тази година, тъй като опасенията за рецесия натежават на потребителското търсене. Ограниченията, наложени заради Covid-19 в Китай, повлияха негативно на продажбите на този голям пазар на смартфони. Продажбите на смартфони спаднаха с 12 на сто миналата година и с 18% през последното тримесечие по данни на Canalys.

Снощи Apple отчете първия тримесечен спад на приходите си от близо четири години, а като причина за това посочи производствените проблеми в Китай, които ограничиха възможностите на компанията да предлага iPhone.

Qualcomm заяви, че търсенето на смартфони остава слабо, както и това в няколко корпоративни и индустриални сегмента. Автомобилното търсене обаче е останало силно. Освен това компанията прогнозира, че пазарните условия ще се подобрят през втората половина на годината, с което повтори казаното от други производители на чипове.

Главният изпълнителен директор Кристиано Амон заяви, че китайските производители на смартфони все още работят за пускането на устройства, както са планирали досега.

Базираната в Сан Диего, щата Калифорния, компания обяви, че нетната ѝ печалба за тримесечието е спаднала с 34% спрямо година по-рано до 2,2 млрд. долара.

Qualcomm заяви, че приходите ѝ от смартфони през последното тримесечие са достигнали 5,8 млрд. долара, с 18% по-малко спрямо година по-рано. Бизнесът с интернет на нещата (IoT) е нараснал със 7% до 1,7 млрд. долара приходи от продажби.

„Несигурността остава, а ние виждаме това при смартфоните и интернет на нещата“, коментира Акаш Палкивала, който е главен финансов директор на Qualcomm. „Очакваме нашите клиенти да бъдат предпазливи, а докато няма по-голяма предвидимост, ще бъдем внимателни с допълнителните покупки и ще свием запасите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още