IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo сви прогнозата си заради отслабването на гейминг пазара

Компанията също така е изправена пред по-слаби продажби на остаряващата конзола Switch

10:24 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nintendo сви прогнозата за годишните си приходи и печалба, подчертавайки несигурността около своята остаряваща конзола Switch и световната гейминг среда, пише Bloomberg.

Базираната в Киото компания заяви, че не е изпълнила целите за продажбите на конзолите си до края на годината, а волатилността на валутите също е изиграла роля. Сега гигантът очаква оперативната му печалба за годината до края на март да е 480 млрд. йени, под по-ранната прогноза за 500 млрд. йени. Тя очаква приходите ѝ от продажби да достигнат 1,6 трлн. йени, докато по-рано смяташе, че сумата ще бъде 1,65 трлн. йени.

Много инвеститори очакваха компанията да увеличи прогнозата си заради игрите Pokémon Scarlet и Pokémon Violet, които станаха най-бързо продаваните игри на Nintendo в историята на компанията. Технологичният гигант отчете 190,2 млрд. йени оперативна печалба и 638,2 млрд. йени приходи от продажби за тримесечието до края на декември, като и двата показателя не изпълниха средните прогнози на анализаторите.

„Резултатът беше слаб и това е изненада. Празничният сезон в края на годината показа, че продажбите на хардуер не са толкова силни въпреки по-голямото предлагане, което също така отслаби продажбите на софтуер“, коментира анализаторът на Toyo Securities Хидеки Ясуда. „Сега е ясно, че инерцията на Switch е низходяща“, допълва той.

Тази година Nintendo не се повлия от ралито на технологичните акции и може да остане в застой, докато не представи наследник на конзолата Switch, чиито продажби отбелязаха спад през последните две години.

Представянето беше слабо въпреки силните продажби на Pokémon Scarlet и Pokémon Violet, които бяха пуснати през ноември. Те допринесоха за успешния край на годината, след като само седмици по-рано Splatoon 3 достигна нов връх за най-бързи продажби в Япония. Продажбите на игри помогнаха да се засили инверсията на Switch, търсенето на която започна да показва признаци на забавяне.

Nintendo може да успее да увеличи продажбите с нови специални издания на конзолата, коментира Ясуда. Според него това ще стане чрез блокбъстъри като новата част на играта Legend of Zelda.

„Ако Nintendo подготви поне две специални издания, все още може да продаде повече от 20 млн. бройки през следващата фискална година“, смята Ясуда и добавя: „Без това продажбите биха били 18 млн. или по-малко, което, честно казано, все още е значително за хардуер на тази възраст“.

Цената на акциите на Nintendo изостава спрямо тази на конкурентите ѝ на фона на остаряването на Switch. Графика: Bloomberg Цената на акциите на Nintendo изостава спрямо тази на конкурентите ѝ на фона на остаряването на Switch. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още