IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei твърди, че е разработила свои решения за дизайн на чипове въпреки санкциите на САЩ

Компанията може да е на път да се отърси от част от ограниченията, наложени от Вашингтон, ставайки по-независима

10:55 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: © 2023 Bloomberg Finance LP
Снимка: © 2023 Bloomberg Finance LP

Китайският технологичен гигант Huawei твърди, че е разработил собствени инструменти за проектиране на чипове – ход, насочен към заобикаляне на санкциите на САЩ и превръщането на компанията в по-самостоятелен играч в областта на полупроводниците, пише CNBC.

Ротационният председател на Huawei Ерик Сю заяви, че компанията, заедно с други местни фирми, съвместно са създали оборудване за проектиране на чипове, необходимо за производството на полупроводници от 14 нанометра и повече, гласи реч, получена от китайското финансово и бизнес издание Yicai.

Сю посочва, че тези машини ще бъдат тествани тази година, което ще им позволи да бъдат пуснати в употреба.

Huawei не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Ако твърденията на Сю са верни, Huawei ще направи крачка напред към намаляването на зависимостта си от американските технологии за полупроводници. Компаниите от САЩ, включително Synopsys и Cadence Design Systems, доминират пазара за инструменти за проектиране на чипове.

Но през 2020 г. чрез санкции Вашингтон ограничи достъпа на Huawei до такова оборудване, което засегна тежко бизнеса със смартфони на китайския гигант.

Речта на Сю гласи, че инструментите за проектиране ще са насочени към 14-нанометрови чипове и повече. Нанометрите се отнасят до размера на всеки отделен транзистор в чиповете. Колкото по-малък е, толкова повече от тях могат да се поберат в един полупроводник. Обикновено намаляването на този размер може да доведе до по-мощни и по-ефективни чипове.

14-нанометровите полупроводници са няколко поколения зад тези, които се ползват в новите смартфони. Например iPhone 14 Pro Max ползва 5-нанометрови чипове. И все пак 14-нанометровите решения могат да се използват в някои от другите продукти на компанията.

Пранай Котасхане, председател на програмата за високотехнологична геополитика в Takshashila Institution, коментира пред CNBC, че ще изчака да научи повече подробности, за да прецени колко ефективни са дизайнерските възможности на Huawei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още