IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Изборът на Volkswagen е оценка на цялостната ситуация в България

ЕС трябва да се отърси от съмнения за влияние от страни извън неговите рамки, твърди Росен Стоянов

21:48 | 12.07.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изборът на Volkswagen за нов завод Турция е нито само по икономическа, нито само по политическа причина. Става дума за изявяване на отношение във връзка с общата стабилност, но не само на региона. Това е обща оценка за цялостната ситуация у нас. Говорим за подкрепена на политическо ниво и оценка от страна на германските инвеститори към обща политическа среда и най-вече перспективата, устойчивостта.

Това заяви проф. Росен Стоянов, политически комуникации в НБУ, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и неотдавнашните преговори за ръководните постове в ЕС. "Преди началото за преговорите бях обнадежден от дебатите, които гледахме на живо с шпитценкандитатите. Там видяхме сблъсък на идеи, компетентност, програми и цели и политически структури зад тези цели. След това обаче нещо "се счупи". Сега се вижда един лек дисбаланс".

Нямам нищо против еко политиките на Зелените, а начинът, по който са позиционирани в пространството, каза професор Стоянов.

"Наблюдава се една самозабравена себедостатъчност. Важна е оценката на въздействието. Този процес отнема време и ресурс. Политическата класа у нас отказва да приложи дебатиране и аргументативно представяне на една или друга теза. От една страна, липсва интелектуалност на подхода в политическата сфера на цялата класа, а от друга страна, сме изправени пред нарочности за рушене на комуникационния процес. Липсата на прозрачност започва да ерозира демократичността в процеса по договарянето на избора на европейските ръководни постове".

ЕС особено в смисъла на ЕК и ЕП трябва да се отърси от съмнения за влияние от страни извън неговите рамки, твърди Росен Стоянов. Външната политика на една структура трябва да е единна, допълни той.

По отношение на ядрения конфликт на САЩ с Европа не зае позиция, а тя трябва да е ясна и категорична по този и други въпроси, смята професор Стоянов.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
бойкот на марката на Хитлер!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
един бегъл поглед на сайтовете за работа показват, че Германия засмуква всякакви специалисти от България. не е тайна, че огромна част от тези отиващи да работят там електромонтажници, всъщност са дипломирани инженери тука. как тогава да се постигне ниво, ако няма такива специалисти, те работят там. Германия като представящ се мотор на Европейския съюз, не трябваше ли да инвестира в Европейска страна, след като искат от нас непрекъснато "Европейска солидарност" и ни говорят за "Европейски ценности". За какво ни е тогава този Европейски съюз? И моля, не ми говорете, че Фолксваген била независима от държавата фирма и Германското правителство не можело нищо да направи. Щом Тръмп го прави по този начин, и тези трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
dakl
преди 3 години
Да! за разлика от безмернното само възхваляване на властта и обслужващите е медии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
data
преди 3 години
п.п. Цена на енергията , цена на труда и т.н са второстепенни въпроси . На първо място е ПАЗАРА и С КОЛКО МОЖЕМ ДА МИНИМАЛИЗИРАМЕ ИНВЕСТИЦИЯТА - разбирай с колко може да участва туземното правителство . Те това ги тревожи акционерите и именно тук ние сме не слаби ами нищожни . А сме слаби и нищожни щот регламента на ЕС ни прави такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 3
data
преди 3 години
Това е поредната инвестиция която отива в стани извън ЕС поради простият факт че тия страни директно субсидират инвестицията . Подобни казуси имаше и с инвестициите в Сърбия . В случая Катар директно е субсидирал инвестицията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
Mohave __
преди 3 години
Така е . Що милиарди дадоха за санировки на частни жилища - това да не е регламентирано . В ЕС не се гледа кое е регламентирано , въпреки че се дава превес на измамите и нарушенията . Търси се кое ще го затрие по- бързо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
Ivel
преди 3 години
VW - и почвам да бегам бате! Що не вземе телефона БХ и да се обади на Лумбагота да ни пуснат едни 150 -200 милки уж назаме да си им ги дадем обратно и да се куртолисат с тоя избор. Истребители ще купуват, изтребвали са му на някои, за тях може заем а за това дето ще отвори много работа в България не може. Не ги разбират тия неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
Mohave __
преди 3 години
Несигурността която създават европейските политици , ЕЦБ с нейното харакири , бюрокрацията ........ сумарно , създават мн. по-лоша среда за бизнеса отколкото е средата в Турция и дори Африка . От къде мислиш са ЕКО - глобите които едва не съсипаха компанията . Тежката социална политика , която бизнеса в Европа трябва да носи на раменете си , или спасяването на страни като Гърция . И не на последно място поведението на ЕЦБ , която сигнализира с действията си за прекрасно бъдеше - с рейтинг под инвестиционния .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
Предлагам всички заедно да протестираме, а Перничани на момента да спрат да купуват и карат голфовете. Да видим къде ще си изнасят "бракмите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 9
george353
преди 3 години
Това че България загуби от Турция няма да е без последствия. Разбирам и позицията на бизнеса, че дадена страна трябва да отговаря на определени критерии за да бъде избрана. Но, ако ЕС не инвестира първо в себе си, то тогава някой друг ще го направи. Ако ЕС компаниите отварят нови работни места извън ЕС, то мотивацията на много страни членки ще се насочи в посока извън ЕС. Ще стане като в Сащ. Населението ще се радикализира още повече, а това ще задълбочи разделението между отделните страни членки. За разлика от Сащ обаче, шансът ЕС да се разпадне е много голям защото икономика и социална политика се неразривно свързани. Това особено важи за БГ където единствения спасителен икономически пояс са чуждите инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още