IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да се стимулира пазарът на биопродукти в България?

Увеличаване на дела на биохраните в училищните столове предлагат от бранша

13:17 | 26.09.22 г.

През 2021 г. тенденцията за намаляване на площите за биоземеделие продължава и причините за това са комплексни, но много производители се отказват най-вече заради свръхрегулациите, наложени след 2014 г. Това коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена", в ефира на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Всичко тръгна през 2014 г., когато започна бързото усвояване на пари от европейски фондове. Основната цел беше да се включат големите ферми и да вземат пари, но след това дойдоха проверки на Европейската комисия, които доведоха до свръхрегулация на сектора и много производители започнаха да се отказват“, споделя гостът.

Според Апостолов някои от ограниченията, като например регулацията за финансиране на до 250 хектара земя, спира някои „схемаджии“. Но от друга страна регулациите в България са много по-строги от други държави в ЕС, което утежнява ситуацията за много био фермери. „В България, когато има проблем с едно животно се отнема сертификата на цялата ферма, а във Франция, например, не е така“, отбелязва събеседникът. 

До 2020 г. 3% от обработваемите земи в България са били използвани за биоземеделие, а в края на декември 2021 г. те са спаднали до 1,6%. Гостът смята, че за да се обърне тази тенденция, е нужно да се стимулира търсенето на този пазар.

„Парадоксално е, че почти всички търговски вериги имат биопродукти в портфолиото си, а в училищата и детските градини такива няма“, казва той.

Апостолов и други организации, занимаващи се с биоземеделие, предлагат да се увеличи делът на биопродуктите в училищните столове, да се увеличат доставките за училищата и  да се вкарат биопродукти в кухните на детските градини.

„Сега там няма такива защото са по-скъпи. Тук важна роля играе и законът за обществените поръчки, където се дава предимство на по-ниската цена. Идеята е държавата да задели 30% повече бюджет, за да могат да се закупят био продукти“, газа гостът.

Той добавя, че има и директива на ЕС за зелени обществени поръчки, която дава право на страните да дадат предимство на местния пазар без да нарушават правилата на ЕС за общия пазар.

В момента високата инфлация прави така, че конвенционалните продукти догонват биологичните като цени. "Биоземеделието има предимство, тъй като не използва изкуствени торове, чиято цена е силно завишена в момента, но използват горива за тракторите си", коментира още събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още