IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е дългосрочната цел на референдумите в Украйна?

Тези допитвания целенасочено рушат международния ред, създаден след Втората световна война, смята политологът Георги Киряков

22:22 | 26.09.22 г. 9
Каква е дългосрочната цел на референдумите в Украйна?

Референдумите в окупираните в Украйна територии са последица от спешните решения, които е трябвало да бъдат взети в Кремъл. От друга страна, тези референдуми не са само за вътрешна употреба, за да бъде наречена войната "отечествена". Те целенасочено рушат международния ред, създаден след Втората световна война. Това е дългосрочната цел на управляващите Русия в момента. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Този ред, създаден след победата във Втората световна война срещу хитлеро-нацизма, очевидно не е удобен на този етап на руската държава и амбициите ѝ да бъде важен участник в международните процеси", обясни Киряков.

"Знаем, по устава на ООН, какви са основните права на отделните държави - суверенитет, териториална цялост. Това се опитва в момента да разбие руският президент Владимир Путин", подчерта гостът.

“Все още няма такава съпротива във върховете на властта в Русия, за да ни дадат повод да кажем, че се подготвя смяна на властта. Все още има хора в обкръжението на Путин, които са готови да изпълняват заповеди, включително и такива, които са насочени към доскоро приближени нему хора. Това е основната сила и слабост на диктаторския режим - че владеят силовите структури, които да налагат реда по най-брутален начин, но от друга страна, стъпват по много тънък лед, защото това владеене е до време и лоялността на тези структури също е до време", смята политологът.

Относно предстоящите избори в България гостът каза, че най-вероятният изход е вече познатият ни от изборите миналата година и че може да стигнем отново на прага на още един вот. 

“В сегашната ситуация за България е много рисковано да се върви по този път. Най-малкото, защото имаме Президентство, което не е особено убедително в проевропейските си и пронатовски позиции, говорим и лично за президента Радев. Имаме и ситуация, в която няма парламентарен контрол върху действията на правителството. Вижда се, че кабинетът е изцяло подвластен на това, което му се диктува от кръга около президента, който в момента държи цялата власт в държавата”.

Притесненията, по думите на Киряков, трябва да идват не от настроенията сами по себе си, че България трябва да е неутрална и извън конфликта, а от “това, че те играят в полза на един играч, който се опитва да разклаща световния ред. Говорим за Русия”.

“Такъв тип несигурност, такъв тип неубедителност на българското общество към кого принадлежи, подкрепят агресията на Путин и чувството му на безнаказаност в международен аспект”, коментира експертът.

Докъде ще стигнат САЩ в посланията си и в действията си, за да възпрат агресията на Путин? Има ли вероятност Путин да се пречупи под подобен натиск от Запада? Ако Путин успее да избегне основната заплаха, която той вижда, а именно да загуби вече завоюваните територии и Крим, какво ще последва? Какво може да направи Европейският съюз? Има ли друг отговор, освен военния? Има ли опасност след победата на Мелони в Италия да бъде застрашено членството на страната в ЕС и НАТО? Какво ще се случи, ако Европа се поддаде на страха от крайно десните движения в различни европейски държави? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: valentino29 не обиждам, фактите не може да са обидни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
До: zelka007 След преврата 14та,нищо не не легитимно,стегни се малко,напоследък настигаш khao.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
До: Lemon'sМай си най умния ,а.!В опита да обиждате опонента,се демонстрира слабост,пробвайте с аргументи,иначе сте като khao.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: naleg Същото, мога да кажа за договора който фон дер *** сключи със Зеления. Тъъъп ли си или да? нищо общо няма, неууук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Lemon's
преди 1 година
До: Alex Silver...Ako наистина мислиш, това което си написал то алкохолизираната и зле подредена пропаганда на тези разбойници е дълбоко достигнала в теб, което говори много лошо за умственият ти капацитет за да имаш възможността да пишеш в този сайт. Жалко очаквах тук в инвестора да няма такива индивиди с пошли изказвания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: naleg ... Едното е с легитимно избрано правителство , другото е с назначена окупаторска администрация и при около 10% от населението в областите ... Някакви разлики да забелязваш иZZрожденче ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
naleg
преди 1 година
Същото, мога да кажа за договора който фон дер *** сключи със Зеления . Бързо присъединяване на Украйна към ЕС и то по време на военни действия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... То затова украинците не взимат пленници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
Alex Silver
преди 1 година
Русия си връща изконните руски земи, подарени от хайлазина Хрущев на укрите. Какво толкова има да се мъдрува тук? Ако укрите не бяха подгонили рускоезичното население, нямаше да има никакви денацификации. Но укробандеровците не могат да седят мирно и си показаха рогата. Които сега им подрязват по мярка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още