IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнаха ли компаниите да преразглеждат стратегиите си за възнаграждения на служителите?

При конкуренция заплатите се вдигат, посочи Борис Колев, съосновател на nPloy

19:30 | 28.09.22 г.

Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в платформата nPloy.

Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати, каза той и добави, че останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите.

Какво е възнаграждението много зависи от позицията, а компаниите все повече се стремят да задържат служителите си и да им осигурят растеж.

Мария Петрова потвърди, че има глад за кадри във всички сектори в България. Тя посочи, че самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното.

„В секторите с по-ниска квалификация възнаграждението много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Където има добра конкуренция в сектора заплатите се вдигат неимоверно – там където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски“, каза Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата nPloy.

Мария Петрова разкри, че платформата има алгоритъм като при селекция за хора – не всеки вижда всичко, а само хората, които отговорят на изискванията за определена обява могат да кандидатстват за нея. По думите ѝ това е достатъчно и „пасва на очакванията за възнаграждението, което очакваш в съответствие на профила“.

Платформата вече има над 80 хиляди потребители в София.

„Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата“, обясни принципа на работа на nPloy Борис Колев.

Той поясни, че след като платформата започва да работи "достатъчно ефективно" са потърсили пари за растеж. „На този етап като стартъп е много по-лесно да те забележи фонд или инвеститор, но въпреки това ни отне доста време, за да получим финансиране в размер на около два милиона евро“, коментира той.

Мария Петрова допълни, че с финансирането, което стартъпът nPloy е получил, следващият пазар, към който се насочва екипът е румънският.

„Румънският пазар е много по-развит, с по-иновативни приложения“, допълни Колев.

Драматична ли е липсата на висшисти и хора с ниска квалификация в някои региони в България? Какви обяви освен за IT специалисти има платформата nPloy? Как се подготвят инженерните екипи за 2023 г.? Защо се разчита на обратната връзка като опция за по-добрата работа и колко версии има платформата? Какъв е моделът на nPloy? Сви ли се ножицата в диапазона на възнагражденията между очаквания и реалност? Какви са промените в процеса при търсене и наемане на служители? Какъв е съставът на екипа? Каква е стартъп системата в България? Отиде ли финансирането от инвеститори на следващ етап и след началната фаза на стартъпа премина към финансиране на готов продукт? Какво е мнението на събеседниците за геополитическата обстановка и предстоящите парламентарни избори?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още