IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Новините трябва да се проверяват в утвърдени медии и извън социалните мрежи

Предстои окончателното приемане и влизане в сила на Digital Service Act – законодателният акт на ЕС за цифрови услуги, посочи Десислава Кръстева от фондация "Право и Интернет"

23:14 | 29.09.22 г.

Единственият начин да се предпазим от фалшиви новини е да ги проверяваме в утвърдени медии и източници извън социалните мрежи, особено когато една новина ни докосва емоционално. Това съветва в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Десислава Кръстева, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет".

„В съвременния свят нищо не остава скрито от медиите и именно в утвърдените такива винаги можем да намерим потвърждение на една новина, ако тя е вярна“, коментира темата за пропагандата като оръжие във връзка с новината, че компанията Meta е прекратила руска кампания за фалшиви новини срещу Украйна.

За Кръстева новината е очаквана. Тя предупреди, че в бъдеще ще ставаме свидетели и на други подобни действия от страна на големите платформи. Адвокатът поясни, че заради техните вътрешни политики, а и заради законодателството и очакванията на обществото, „все повече ще се налага те да се намесват, за да ограничават разпространението на незаконно съдържание в тяхното пространство".

Десислава Кръстева е убедена, че понякога целта е да се създаде напрежение в обществото. Тя смята, че се използват проблемите по начин, който да послужи на организаторът на съответната кампания да промени общественото мнение, и напомни, че в западните държави то е с огромна тежест върху решенията на политическите лидери.

На въпроса дали трябва да се подобрят механизмите за контрол от страна на социалните мрежи и как могат да се дефинират фалшивите новини, адвокатът обясни, че основният проблем е "по-скоро на ниво как едно съдържание се определя като незаконосъобразно". По думите ѝ това е трудно, защото платформите са притежание на частни компании с бизнеси, които следват действащото законодателство.

"Законодателството ни не е съвсем подготвено за толкова глобална атака на ценностите и стабилността на политическия ред в нашите общества чрез подобни инструменти, не само в България, а глобално. Няма единно законодателство, което да дефинира какво е фалшива новина. В голяма част от държавите фалшивата новина все още не е незаконно съдържание", потвърди Кръстева.

Тя съобщи, че що се отнася до механизмите за премахване на незаконно съдържание се наблюдава сериозно развитие. „Предстои окончателното приемане и влизане в сила на т.нар. Digital Service Act – законодателният акт на ЕС за цифрови услуги. Той предвижда допълнителни задължения за платформите за докладване на незаконно съдържание, за осигуряване на прозрачност при преценката дали да се премахва определено съдържание или не, както и отказа да се премахва определено съдържание“, обясни адвокатът.

Десислава Кръстева очаква, че платформите ще имат повече основания да отсяват съдържание по законен начин, когато се дефинира и се приеме законодателство на европейско ниво.

Има ли съдържание, което призовава открито в България към война и насилие? Как се заобикаля деяние, което е криминализирано, според нашия Наказателен кодекс? Крият ли се фалшивите новини зад обяснението, че се налага цензура? По уязвими ли са българите от непроверени факти и неаргументирани източници на информация? Това ли е причината страната ни да е на дъното в ЕС заради недоверие към кампанията по ваксинация?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още