IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политически или икономически нужди обслужва планът на Лиз Тръс?

Има огромен риск за намаляване на рейтинга на Великобритания в близък план при забавяне на икономиката, предупреди финансистът Лоренцо Кодон

20:30 | 04.10.22 г.

Обратният завой за данъците на най-богатите на британското правителство няма да успокои пазарите, които се повлияха единствено от намесата на Централната банка на Англия (BOE) с изкупуването на облигации и забавянето на количественото облекчаване. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Лоренцо Кодоньо, финансист и преподавател в London School of Economics, бивш главен икономист на Министерството на финансите на Италия (2006-2015).

„Всички останали мерки в мини-бюджета остават в сила за момента и премиерът Лиз Тръс разчита на тях, за да реши политическите си проблеми и да възроди подкрепата за консерваторите преди следващите избори“, коментира той.

Лоренцо Кодоньо прогнозира, че ВОЕ ще продължи да купува облигации, доколкото е необходимо, за да стабилизира финансовите пазари. „Макар не и дългосрочна, мярката ще бъде удължена, ако има такава нужда, очаква финансистът. – Топката е в полето на правителството да реши каква политика да приложи, за да има фискална стабилност и прогнозируемост.“

Той смята, че ВОЕ ще продължи да повишава лихвите, за да се бори с растящата инфлация, но очевидното забавяне на икономиката до края на 2022 г. ще я принуди да спре.

Кодоньо предупреди, че има огромен риск за намаляване на рейтинга на Великобритания в близък план, и потвърди, че ако икономиката започне да се забавя значително и правителството не разгледа проблема, рейтинговите агенции ще станат много по-загрижени за фискалната устойчивост на страната.

Според анализа на финансиста икономиката на страната се превърна в среда с високи данъци и дерегулацията вече не дава нужните ефекти, което оправдава усилията на Тръс в известна степен да я подкрепи в средносрочен план. Лоренцо Кодоньо е категоричен, че Великобритания вече не е голямата икономика от миналото и позицията на паунда е сериозно отслабена.

"Трябва да са много внимателни какво могат да направят от фискалната страна, да не направят грешна преценка на реакцията на пазара – вече грешно прецениха капацитета да бъде абсорбиран такъв голям бюджет, заяви финансистът и допусна, че ще се прокарат постепенно други политики.

По думите му напълно е възможно британският паунд да постигне паритет спрямо долара до края на годината, а в краткосрочен план икономическият ръст да намалее, особено спрямо еврозоната и САЩ. „Политиките на правителството създават рискове за продължаващо обезценяване на паунда, но в дългосрочен план могат да направят икономиката по-конкурентна“, отбеляза Лоренцо Кодоньо.

Какво да очакват пазарите от политиката на премиера Лиз Тръс? Как се държат британските активи в среда на икономическа несигурност? Политически или икономически са проблемите на британското правителство? Какви са перспективите пред британската икономика?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още