IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Намаляване на производството на петрол ще предизвика по-дълбока рецесия

При сценарий за спиране на руския газ и студена зима газохранилищата ще бъдат изпразнени за 50 дни и няма да издържат до края на март, предупреди Борис Петров

22:42 | 06.10.22 г.

Той е на мнение, че при проблем със задълбочаването на конфликта с войната в Украйна и енергийната криза за Европа няма решение с висока инфлация и рецесия. Петров предупреди, че газохранилищата в Европа ще се запълнят до 95%, но при сценарий за спиране на руския газ и студена зима те ще бъдат изпразнени в рамките на 50 дни, а няма гаранция, че ще издържат до края на март.

Анализаторът е категоричен, че проблемът ще се задълбочи, ако Европа няма достъп до тръбен газ след като няма капацитет да внася достатъчно втечнен газ, за да поддържа нуждите си. Той пресметна, че потреблението трябва да се намали до 25%, а не както настоява Брюксел – до 15% и потвърди, че ЕС ще потъне в дълбока рецесия.

"Петролът е ключов за световната икономика. САЩ са в техническа рецесия, а положението в Европа е много по-тежко, въпреки че данните все още не са го показали официално. Това понижение в добива може да доведе до рязък ръст в цените на петрола следващите месеци и определено задълбочава кризата", очаква анализаторът.

Според него рязък спад на търсенето при такава по-дълбока рецесия няма да е проблем за Организацията на страните износителки на петрол, тъй като отново може да намали добива. "Козовете на ОПЕК+ изглеждат малко по-силни, отколкото на централните банки на Запад, които затягат мощно политиката си, за да свият търсенето", коментира Петров.

По думите му спадът в цените на петрола през последните месеци се дължат на опасенията от рецесия, но и на множеството спекулативни къси позиции. „Поне в последните месеци има скъсване между финансовата и физическата част на пазара“, отбеляза той.

Борис Петров напомни, че в началото на годината наблюдавахме „малко по-адекватно движение на цените, но потреблението на петрол не е спаднало с 33% с колкото спаднаха цените“. Той смята, че можe да видим цени над 120 долара за барел за Brent до края на тази и началото на следващата година, въпреки че от Goldman Sachs прогнозират между 110-115 долара за барел.

По думите на анализатора намаляване на производството, дори и с малко, само ще увеличи дефицитите на вече затегнатите петролни пазари, особено с оглед очакванията за следващите няколко месеца.

„Китай със своето свито потребление от 1-1,5 милиона барела на ден тепърва излиза от Covid кризата, в САЩ приключват продажбите на количества от стратегически петролен резерв (SPR), наближава и европейското ембарго за руски петрол и зимния отоплителен сезон, в който много потребители ще заменят скъпата газ с по-евтини петролни продукти“, очерта ситуацията Петров и добави, че сякаш пазарите и правителствата подценяват сериозността на положението.

Шокиращо ли е решението на ОПЕК+ и как реагираха пазарите? Може ли да разчита САЩ на още количества петрол от резервите? Какви са перспективите за възобновяване на производството във Венецуела? Ще продава ли Русия петрол при ценови таван? Какви могат да бъдат ефектите от таван на цените на газа в Европа и какво може да се очаква през зимата може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още