IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Иванов: България губи в борбата за инвестиции заради „морално остарели“ закони

Отлагане на Плана за възстановяване и на влизането в еврозоната допълнително ще дадат негативни ефекти върху настроенията на инвеститорите, смята управляващият партньор в BlackPeak Capital

12:17 | 25.11.22 г.

Икономиките в региона продължават да растат и за добрите компании и активи се намира капитал, но ще има промяна в дефиницията и броя на "компаниите добър актив" и придобиванията вероятно ще намалеят. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital.

Той потвърди, че фондовете са ликвидни и трябва да инвестират капитала си, така че въпреки забавянето не може да се очаква "финансова зима" както през 2008 г. „Повечето проблеми в региона се дължат на познати предизвикателства като липса на кадри и политическа несигурност, но вече се наблюдава забавянето в някои сектори като електронната търговия“, посочи Росен Иванов.

Според него България е в много изгодна позиция да извлече полза от геостратегическите промени – връщане на веригите на доставка от Китай, а заради войната в Украйна много инвеститори напускат и се насочват към нашия регион.

 „Проблемът е, че тук губим конкуренцията с държави като Румъния, Сърбия и дори Северна Македония – и я губим осезателно и значително", е мнението на Иванов. Причините, по думите му, са политическата несигурност и българското законодателство за насърчаване на инвестиции, което е „абсолютно морално остаряло и неконкурентно“. „Доста е депресиращо колко много инвестиции се насочват към Румъния, Сърбия и Северна Македония, които нямат особено други конкурентни предимства от нас, освен че техните закони са далеч по-адекватни", заяви мениджърът. Според него дори да има предложения за законодателни промени в тази посока, в момента фундаментално няма парламент, който да ги обсъжда, а политическата нестабилност е преминала в блокиране на държавата.

Иванов очаква, че отлагане на Плана за възстановяване и устойчивост и влизането в еврозоната допълнително ще дадат негативни ефекти върху настроенията на инвеститорите.

Управляващият партньор в BlackPeak Capital коментира информацията, че за последните десет години капитализацията на стартъпите в региона се е увеличила петдесет пъти, а в Западна Европа – дванадесет пъти. За 2022 г. общото финансиране, привлечено от започващите компании в региона, надхвърля 1,3 млрд. долара, което е шест пъти повече спрямо събраните средства през 2017 г.

„Тези резултатите се дължат както на многото добри участници в екосистемата в България, така и на много добрата политика преди десет години, която даде начало на първите фондове и даде предимство на България пред останалите страни в региона“, отчете Росен Иванов и даде пример с предприемачи, които изграждат технологични компании на световно ниво в България, но заяви, че въпреки позитивните резултати секторът е далеч от нивата в Западна Европа, а  екосистемата като дялово инвестиране в стартъпи тепърва трябва да се развива.

Какви са предизвикателствата пред фондовете за рисков капитал в стремежа им да привлекат инвеститори? Какво спечели вторият Southeast Europe Growth Equity Fund на BlackPeak Capital, който завърши набирането на 126 млн. евро финансиране през лятото? Ще има ли намаляване на оценките на компаниите? Печеливша ли е стратегията за привличане на придобиване на миноритарни дялове в България, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още