IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Гълъбов: Българските птицевъди имат шанс за повече и по-печеливш износ

Преди да кажем „не“ на клетките за отглеждане на птици, трябва да сме наясно с риска от контакт заради птичия грип, посочи председателят на Съюза на птицевъдите

20:01 | 28.11.22 г.

Сега българските птицевъди имат по-голяма възможност да изнасят продукцията си и то на много привлекателни цени. Това заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите. Според него имаме модерно птицевъдство благодарение на поддръжката през последните тежки години от държавата и от европейските фондове.

„Трябва да търсим производствена сигурност, което предполага добре развито местно производство“, настоява браншовикът, като напомни, че няколко фактора са повлияли за намаление на производството на птиче месо през годините.

По думите му по-лесно е да се каже какъв е изходът от тази ситуация и възможността да се обърне тенденцията. „Необходим е фискален контрол на вътрешнообщностните придобивания от другите страни-членки на Европейския съюз (ЕС), контрол на качеството и срока на годност при влизане в България, строг ред при етикетирането на продуктите с отбелязване на начина на производство, произхода и качеството на стоките“, посочи Гълъбов.

Той е категоричен, че страните от ЕС трябва да са поставени в конкурентни условия и уточни, че в момента България изнася пилешко месо предимно за трети пазари – за Северна Македония и Близкия изток, а в ЕС – за Гърция.  

„България традиционно изнася около 30% от производството си на яйца. Около 10% от българското потреблението е на яйца от ЕС, а от трети страни почти не постъпват яйца, дори за индустрията. Това съотношение вероятно ще се запази. Може би ще намалее делът на яйцата от страните членки на ЕС, тъй като българският потребител не е най-богатият в Европа“, прогнозира председателят на Съюза на птицевъдите.

Гълъбов очаква, че страни като нашата, които имат по-високо производство и имат потенциал да изнасят, определено ще се ориентират към износ. Той обаче апелира към българските фермери да изпълняват поръчките си към български доставчици, защото „обществената полза от сектора ще се види именно в едни такива моменти на криза“.

Гълъбов коментира избухването на птичи грип в Обединеното кралство и последвалия остър недостиг на яйца в магазинната мрежа.“ Епидемията от птичи грип е най-силна там, където има прелет на диви птици и близост до големи водни басейни. Великобритания е в риск, защото е заобиколена от вода. България също, но ние сме по-добре подготвени и положението е спокойно“, обясни гостът.

Според него ключов рисков фактор е свободното отглеждане на кокошки, което във Великобритания обхваща 80% от производството, докато в България не е силно разпространено. „Преди да кажем „не“ на клетките", трябва да сме на ясно с повишения риск от контакт с дивите птици, и огромната опасност от избухване на заразата с птичи грип“, предупреди председателят на Съюза на птицевъдите.

Как се справя птицевъдният сектор в поредицата от кризи? Има ли проблем с веригите на доставки при птицевъдите? Какво е производството на птиче месо? От какво се интересуват потребителите при производството на месо? Как се променят разходите на собствениците на птицеферми у нас? С колко се повишиха цените на фуражите? Какви мерки ще вземе Европейският парламент за клетъчното отглеждане на птици?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още