IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Увеличаването на лошите бързи заеми в България ще се засилва

Тенденцията ще се задълбочава, ще обхване потребителските, а след това и част от жилищните заеми, предупреди Стойне Василев

14:44 | 30.11.22 г. 1

Все повече домакинства в България не могат да обслужват задълженията си. Тенденцията с увеличаването на лошите бързи кредити ще се засилва в бъдеще. Този тренд се задълбочава и постепенно ще обхване потребителските кредити, а след това най-вероятно и част от жилищните. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Стойне Василев, финансов консултант и основател на Smartmoney.bg.

"Надявам се банките сега да са преценили по-добре рисковете си и да не се увеличава опасно делът на необслужваните кредити. Това, което повечето икономисти очакват, е че през 2023 г. ще навлезем в рецесия. Ще има забавяне в икономиката, а за обикновения човек това означава намаляване на доходите, много хора ще останат без работа, ще се намалят бонусите и ще отпаднат част от социалните придобивки", посочи той и смята, че тогава хората, които не са си направили добре сметката, ще имат проблеми. "Ще пострада и банковата сфера и икономиката като цяло. Не искам да съм песимист, но ние сме в началото на този процес и е добре да го следим."

Според Василев при рецесия и особено при стагфлация, когато има намаляване на брутния вътрешен продукт и в същото време висока инфлация, което се очаква в следващите 5-10 години да е над средно историческото ниво в Европа, е добре да помислим по-рано за оптимизиране на разходите и особено в частта с кредитите.

 „Един по-висок процент на необслужвани кредити при институции, които отпускат онлайн и бързи кредити, е заложен в самия бизнес модел, защото по-високата лихва компенсира загубите", подчерта експертът. Той добави, че при банките на фона на сериозната конкуренция в България, която е намалила драстично лихвите (и ние се доближаваме до нивата в Централна Европа и Скандинавските страни), един висок процент на необслужваните кредити наистина може да окаже сериозно влияние върху цялата система.

Стойне Василев посочи, че високата конкуренция притиска банките в търсене на клиенти за заеми, но смята, че те трябва да преосмислят кредитната си политика, за да не може физическо лице с много кредити, особено такива, които в миналото са излизали в просрочие, да тегли заем. По думите му ако по-високият процент необслужвани кредити не е заложен във финансовия модел, това ще доведе до проблеми, каквито имаше след кризата от 2008 г.

Притеснителен ли е делът на необслужваните бързи кредити и на какво се дължи неговото увеличение? Трябва ли банките да преоценят скоринг системите си за кредитиране? За какво се теглят бързи заеми? Защо се увеличава делът на бързите кредити над пет години? Идват коледните празници, писмата с детските желания са дълги, а цените на детските джаджи са много високи – как да не разочароваме децата и да спасим домакинствата от разоряване?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Експерт: Увеличаването на лошите бързи заеми в България ще се засилваТенденцията ще се задълбочава, ще обхване потребителските, а след това и част от жилищните заеми, предупреди Стойне ВасилевСтига бре ,на мен един брокер на имоти и един банкер ми казаха да съм спокоен ,лихвите щели да са ниски ,да тегля ипотечен заем за 300 години ,и да си свиркам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още