IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Дори Русия да победи във войната, в България няма да надделеят проруските сили

Рисковете за националната сигурност ще нараснат значително и ще трябва да се отделят повече средства за отбрана, посочи Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

22:45 | 24.01.23 г. 11

Дори Русия да победи във войната, няма риск в България да надделеят проруските сили. Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.

Все пак основните партии не са проруски, отбеляза той и допълни, че ако гледаме проучвания на общественото мнение, се оказва, че по-малко от половината от хората искат да помагаме военно на Украйна. По-скоро България ще се върне назад по отношение на рисковете за националната си сигурност, коментира експертът.

"Ако една спечелила войната Русия стъпи с военната си мощ по-солидно в района на Северното Черноморие (врата до врата с нас) рисковете за националната сигурност ще нараснат значително. Това означава, че ще трябва да се отделят повече средства за отбрана, но не ми се вярва да се случи драматична вътрешнополитическа промяна", посочи той.

Димитров е категоричен, че Русия няма да спечели войната. „Ясно е, че тя няма повече ресурс за настъпление или поне не може да я спечели така, както си я представяше в началото – с превземане на Киев, смяна на властта. Това просто няма как да стане“, е мнението на експерта, който обърна внимание на геополитическата обстановка след срещата в базата "Рамщайн".

Той прогнозира, че поне до есента войната в Украйна няма да е свършила. "За да свърши тя, трябва да има някаква решителна победа. От украинска гледна точка тя би означавала изхвърляне на руските окупационни войски от всички украински територии, а от руска – най-малкото завладяването на цялата Донецка и Луганска област. Но и това няма да доведе до край, ако загубят целия Донбаски регион. Няма шансове на терен да спре войната", смята Димитров.

Според него се наблюдава еволюция от началото на войната. "В началото най-важното бе да се предоставят на Украйна противотанкови оръжия, за да се разбие онази 60-километрова руска танкова колона, която вървеше към Киев. Сега стигнахме до момента, в който на украинците им трябват танкове, които са по-скоро настъпателно въоръжение. Това е свидетелство доколко се е променил ходът на войната за тези десет месеца“, посочи експертът.

Ще влезе ли БСП в бъдеща коалиция, където са прозападни политически партии? Кой фактор е решаващ за резултата на следващите избори у нас? Ще предостави ли Германия танкове на Украйна и защо няма да пречи на други страни да доставят Leopard? Какво се случва в Русия и какви са руските планове? Съществуват ли вражди между елитите в Русия? Клати ли се властта на Путин или борбата на върха на руската политика е само кой ще е по-близо до него?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
До: khao"13khaoпреди 1 денДо: baba_meca ти си мечтаеше да унищожите тая държава и да избиете повече деца, но и тази мечта не ти се получи.... така че леко с мечтите, полезен!" Бате, кротвай се. Щото, да си безполезен..., Е дваж пи-кофти. Познавам такива. СКРЪБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: khao : Винаги е имало мераци по темата. И така и не стават факт. Някой, пак ще си счупи врата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
"Експерт: Дори Русия да победи във войната, в България няма да надделеят проруските сили. Рисковете за националната сигурност ще нараснат значително и ще трябва да се отделят повече средства за отбрана, посочи Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество.". Е, това е силата на Хранилката. И как да не се натегне човекът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: andy теб те знаем че си редко тъъъъо, но за сметка на това лъжеш на едро.... Русия скоро ще бъде унищожена от путин, знаеш ли колко ми дреме за вашите сънища за светлото съвецко минало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Alex Silver еми не е като теб, сега му плащат руснаците лиже техния... ти го правиш безплатно, щото си балъъък и загубенякк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
А на ТОЯ горе му е все едно чий дир_ник ще лиже. Такава му е професията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Щатовете някъде някога да са спечелили някоя война? Последния път си обраха срушите от Афганистан толкова бързо, че изоставиха ингилизките си съюзници сами да се прибират. Жалко за изкуствената държава Украйна, създадена золрен от болшевиките. Вече няма никакъв шанс за преговори. Вероятността урките да спечелят е мизерна. На РФ остава задължението да победи. Първо урките, после и натоурките. Щатовете сами направиха невъзможно дипломатическо решение на конфликта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
andy
преди 1 година
До: khaoСАЩисаните направиха от Украйна жертвен агнец на външната си политика и имперските си опетити. А онзи вдлъбнатеняк със зелената тениска изпълнява поставената му роля безприкословно. В нета се върти интервю на бившият му съветник Алексей Арестович. Там той коментира отчаяното състояние на украйнската армия и вдлъбнатостта на зеленото човече. Така, че не се сърди нито на руснаците нито на някой друг и не търси под вола теле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: baba_meca ти си мечтаеше да унищожите тая държава и да избиете повече деца, но и тази мечта не ти се получи.... така че леко с мечтите, полезен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
baba_meca
преди 1 година
"Рисковете за националната сигурност ще нараснат значително и ще трябва да се отделят повече средства за отбрана"Правилно, за Украйна (в като е бъкано с оръжие от цяла европа и US, дори танкове от Мароко и към 10 години са строили окопи в Донбас) няма никаква заплаха за националната сигурност, щото преди годинни "са се отделяли повече средства за отбрана" . Де да бях и аз такъв експерт... Така се размечтах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още