IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли поведенческите финанси да обяснят високата инфлация?

Инструментариумът на БНБ за справяне с ръста на цените е ограничен на фона на валутния борд, обясни финанситът д-р Боян Иванчев

22:40 | 25.01.23 г. 3
Могат ли поведенческите финанси да обяснят високата инфлация?

Избухването на инфлацията започна с ирационалното поведение на потребителите след пандемията, като тя бе ускорена от поскъпването на енергоресурсите и войната в Украйна. Такова мнение изрази д-р Боян Иванчев, финансист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Избухването на инфлацията е вследствие не на елегантните икономически модели, а на поведенческите финанси", обясни гостът. "Идва един момент, в който потребителите казват си казват: "Имам пари в брой, не искам повече да страдам заради пандемията, излизам навън и плащам 50% повече за нов автомобил", например. Това ирационално поведение на потребителите, което се обяснява чрез поведенческите финанси, вече подкара тази инфлация, която беше ускорена от поскъпването на енергоресурсите и войната в Украйна", каза гостът.

По-високата инфлация в България, както и в страни като Полша, Чехия, Прибалтийските републики и Унгария, Иванчев обясни с "по-ниската степен на конкуренция в нашите страни". "Водещото е нетолкова добрата конкурентна среда и съответно по-ниската ефективност. Когато имаме по-ниска ефективност, производителите и търговците на дребно се опитват, при поскъпване на изходните, базови суровини, да прехвърлят механично това повишение върху цените на едно и дребно. Оттам и по-високата инфлация при нас", допълни финансистът.

Той обясни, че в условията на валутен борд, инструментариумът на Българска народна банка (БНБ) за справяне с високите цени е ограничен. "Това, което би могла да направи, е да увеличи минималните задължителни резерви с цел да се изтегли ликвидност от икономиката", препоръча експертът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 1 година
вай,вай....властите пак целите у бело - накрая! Аз я разбирам БНБ: пирамида създадена с наредба 5, че не иска нищо да направи. ОБАЧЕ! Да ни обяснява как сами сме си виновни......наглос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Само за протокола: поведението на народа се промени след като инфлацията хвръкна в небесата. Хората с парите буквално загубиха 50% от тях за 2г и се видяха в Чудо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
tetris12
преди 1 година
Имам пари в брой, или мога да изтегля кредит с минимално самоучастие на 3% лихва. Доктора може да спомене и огромната ликвидност която се изля във финансовата система покрай ковид-а. Войната даде искрата, огъня ще се поддържа от високите цени на горивата и натиска за увеличаване на заплатите, докато повишената цена на кредита и изтеглянето на ликвидност не го потушат. Кой знае какво ще е новото нормално накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още