IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли фабрика за хартия от варовик в района на Девня?

Какви са предимствата на иновативния продукт, коментира Анелия Пергот, управител на "Европак България М"

22:08 | 27.01.23 г.

Може ли хартия да бъде произведена от камък? В момента такова производство има само в Азия, но ако в България сме бързи, има шанс да разполагаме с такова уникално производство, разказа в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Анелия Пергот, управител на "Европак България М". Тя поясни, че в момента нейната компания е на финалната права да завърши първоначалното финансиране за 10 млн. евро на завод за хартия от камък в близост до Девня.

В България има от 3 млн. до 4 млн. тона "излишен" варовик – остатъчен продукт от други производства и заводът в Девня ще разполага с "квазибезплатен, висококачествен материал на разположение, което ще позволи да се създаде евтин и качествен продукт", коментира още Пергот.

Сред предимствата на хартията от камък е, че тя не пропуска вода, а при наличие на покритие не пропуска мазнина и киселина. „Тя е изключително бяла, рециклира се безкрайно, а вече е и финансово конкурентна“, каза Пергот и поясни, че целулозната хартия след седем пъти преработка не може да влезе в цикъла на рециклиране.

Според експерта хартията от камък се печата изключително добре в повечето технологии. „Тя е по-добра от обикновената целулозна хартия и позволява прецизен дигитален печат, непостижим при целулозната хартия заради наличието на нишки“, разкри друго предимство на хартията експертът.

Анелия Пергот потвърди, че недостатъците са свързани с мекотата на хартията. „Тя е много по-мека и еластична от обикновената хартия. Понякога това е предимство, а понякога е главоболие за печатарите. Трябва да е равно, да няма огъване, но ние имаме методи, с които този проблем се изглажда“, допълни тя.

Причината производството на този иновативен продукт още да не е достигнало до Европа е, че целулозната индустрия е изключително силна и не се внася почти никаква целулозна хартия, а изцяло се изнася.

"Това са мощни конгломерати, които нямат полза да заменят своето производство с нещо друго, но натискът от Европейската комисия да се премине към рециклируеми опаковки, принуждава все повече хора да търсят заместител на екструдираните, ламинирани хартии, защото те не могат да се рециклират, нито са биоразградими", разкри управителят на "Европак България М".

По думите на Пергот цената на този продукт е причината чак в този момент той да достигне до България. До преди три години цената му е била между 30 и 40% по-скъпа от тази на целулозната хартия. "Но заради Covid и енергийната криза, цената на целулозната хартия скочи с между 50 и 70%. В този момент хартията от камък се явява напълно конкурентна и дори по-евтина, спрямо някои специфични хартии за по-луксозни приложения", пресметна експертът.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още