IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ наваксва с лихвата, която може да стигне до 3,5% тази година

В глобален план се очертава десинхронизация на растежа заради очаквания ръст на икономиката в Китай, коментира Даниел Дончев, "Експат Асет Мениджмънт"

16:00 | 02.02.23 г.

С последното повишение на лихвата с 0,25 пр.п. видяхме сериозно забавяне от страна на Федералния резерв на темпото на увеличение на лихвените проценти на фона на значителното им нарастване през последната една година, през която достигнаха най-високите си нива от 2007 г. насам. Макар че Фед посочи, че предстоят още повишения на лихвата, като темпът най-вероятно ще бъде същият, който видяхме сега от 0,25 пр.п., все още не е ясно колко ще бъдат увеличенията и за какъв период напред. Председателят Джером Пауъл заяви, че все още е рано да обявяваме победа над инфлацията, коментира Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„За първи път през последната една година Джером Пауъл прозвуча малко по-спокоен от гледна точка на случващото се на инфлационния фронт. Изказването му беше по-спокойно и се усети задоволство от намаляващия темп на инфлацията. Но със сигурност той не заяви, че това ще е краят на увеличенията... Моето усещане е, че увеличенията няма да са драстични, а един или два пъти отново с 0,25%, след което е възможно, ако темпът на намаление на инфлацията продължи, да видим пауза при вдигането на лихвата и изчакване”, посочи събеседникът.

Той отбеляза, че Европейската централна банка изостана доста от това, което правеха другите централни банки и особено Федералният резерв, и започна да вдига лихвите много по-късно и с много по-бавен темп.

„В един момент се усетиха, че изостават драстично, еврото се срина, което не помагаше за намаляване на инфлацията и от банката трябваше да реагират по някакъв начин. Сега виждаме, че с по-агресивните стъпки от няколко пъти увеличение с половин процент еврото започна да поскъпва значително спрямо долара. Поскъпващото евро ще спомогне за намалението на инфлацията. Друг позитивен ефект е намалението на цената на природния газ, която в Европа спадна драматично и в пъти от най-високите си стойности, което няма как да не се отрази на увереността на бизнеса и на инфлационните нива”, каза Дончев.

По думите на събеседника Европейската централна банка с известно забавяне е компенсирала това, което е трябвало да направи по-рано, а очакванията са размерът на лихвата в Европа през тази година да надмине 3% и дори да достигне 3,5%.

„Акциите на Уолстрийт се оттласнаха от дъното, най-ниските точки бяха през октомври, а оттогава пазарът доста нарасна, като основната причина за това е намалението на темпа на инфлацията и очакванията, че Фед няма да бъде толкова агресивен и политиката му няма да доведе до тежка рецесия, каквито бяха притесненията“, посочи гостът.

Коментирайки отварянето на икономиката на Китай след премахване на ограниченията срещу Covid, Дончев прогнозира, че в глобален план се очертава десинхронизация на растежа, защото в Китай се очаква постепенно икономиката да започне да се подобрява за разлика от това, което се случва в Европа и САЩ, където е възможно икономиките да влязат в рецесия.

„Засилването в Азия и забавянето в Америка ще доведе до допълнителни спадове на американския долар, който и на текущите нива продължава да бъде много надценен. Вероятно той ще продължи да пада и през тази година, което неминуемо ще се отрази на някои суровини като злато и сребро, които са изключително чувствителни на движението на долара”, смята анализаторът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още