IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиза Василева: До 2030 г. глобалният бизнес за аудиокниги ще нарасне пет пъти до 30 млрд. долара

Ориентираха ли се издателствата към аудиокнигите, за да достигне по-лесно литературата до потребителите, коментира мениджърът на Storytel за България

21:45 | 02.02.23 г.

Прогнозите са за петкратно увеличение на глобалния бизнес за аудиосъдържание – от 5,4 млрд. долара до към 30 млрд. долара към 2030 година. Тенденцията в глобален мащаб е много позитивна за аудиосъдържанието, което става все по-забавно, като видеото с музиката са много по-голямата му част. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Лиза Василева, мениджър на Storytel за България.

„Това, което можем да очакваме от бранша и от платформата в бъдеще е свързано, както с нови неща, така и с припознаване на някои стари форми, като многогласовите озвучавания, които са по-скоро близки до аудиодрама и аудиопиеса“, разкри тя.

Според мениджъра набират скорост подкастите и бизнесът се разширява към тях като дистрибуция, и като издатели на интересни теми. „Традиционната аудиокнига, озвучавана от самия автор, е ниша сама по себе си, както и озвучаването от известен глас, тъй като гласът носи толкова много емоция в разказа", разкри тънкости при избора на теми и изпълнители мениджърът.

Лиза Василева потвърди, че миналата година е много динамична година за бизнеса на пазара на аудиокниги. „Услугата се харесва все повече. В глобален мащаб имаме над 2 милиона потребители, като услугата е активна на 25 пазара. В България също интересът е все по-голям, все повече издателства се обръщат към аудиокнигите в търсене на нови потребители и на нов начин за достигане до четящите хора и хората, които биха проявили интерес към литература“, посочи тя.

Мениджърът съобщи, че Storytel за 2022 година има над 7 милиона часа в България изслушани аудиокниги. „В каталога има 4 хиляди аудиокниги на български език, озвучени с местни гласове, с местни автори за локалната аудитория. Ръстът при изслушаните часове от български абонати е около 40% за 2022 г. на годишна база, а библиотеката нарасна с близо 1500 заглавия, като част от тях се дължат на това, че издателствата вече подхождат с по-голям интерес към създаването на аудиокниги“, обясни Лиза Василева и отбеляза, че аудиосъдържанието не включва само аудиокниги, а и аудиосериали, подкасти.

Мениджърът съобщи, че Storytel има собствени студиа в София и работи с над сто известни български актьори – гласове от радиото, телевизията и сцената. Тя е убедена, че това е пътят, по който една книга достига до Storytel като платформа.

Кои са предпочитаните жанрове и как от българските аудиосериали "Мамник" на Васил Попов се превърна в съвременен български хит? Как се инвестира в аудиосъдържание? Каква част от фонда от „златната библиотека“ на БНР се използва в новия формат на дистрибуционната мрежа на Storytel? Придобиването на права ли е най-големият разход при създаването и разпространението на аудиосъдържание?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още