IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар у нас вече създава повече места за хора с висока добавена стойност

Ученето през целия живот е факт и служителите трябва да са готови за това, каза Мария Шишкова

14:35 | 03.02.23 г.

Пазарът на труда в България е динамичен и активен. Положителното е, че се създават все повече места за хора с висока добавена стойност. Това посочи Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ има компании, които идват в страната да установят различни производствени процеси, има съществуващи компании, които се разширяват.

„Много компании идват заради таланта, който е тук и защото в определени области – например информационните технологии, или заради данъчните условия у нас са много добри“, добави гостът. Според Шишкова в България се намират вече все по-интересни и все по-хубави длъжности за хора, които иначе биха избягали в чужбина.

Шишкова отбеляза, че вече все по-малко българи, които имат висше образование и говорят език, се замислят за емиграция. „Самият факт, че безработицата е от порядъка на 4%, от които дългосрочните случаи са 2%, означава болезнена необходимост и физически недостиг на хора“, коментира тя.

Гостът посъветва постъпващите на пазара на труда да „изследват“ себе си, да преценят къде се чувстват добре, кои са силните им страни и интереси – да не се насочват към области, защото са модерни. Тя посочи, че ученето през целия живот ще е факт и служителите трябва да са готови за това – ще се сменят професии и компании, тъй като пазарът на труда става доста по-шарен.

„Много компании отдавна не гледат дипломите… На всички ни е ясно, че с този темп на промяна, каквото и да си учил, докато го завършиш, то вече е остаряло“. По думите на Шишкова очакванията за възнаграждения на служителите ще се балансират.

„Кандидатите за работа трябва да бъдат мъдри – не да се стремят винаги към максимума, който могат да си осигурят, а към това, което ще ги прави доволни от работата и ценни за организациите. Заплатите нараснаха с двуцифрени проценти през 2022 г. 5-7% от хората в София вече взимат заплати над 7-8 хиляди лева“, коментира събеседникът.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още