IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли следването на европейските политики да подпомогне българското земеделие?

България трябва да се възползва от средствата по стратегическия план за земеделието, но с общи цели, обясни Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации,

23:00 | 03.02.23 г. 3

По стратегическия план за земеделието България ще разполага за периода от 2023-27 г. с около 8 млрд. евро, които да бъдат инвестирани в подпомагане на селското стопанство. Вече е стартирало преработването на този план, след като бе одобрен от Европейската комисия (ЕК), като България не е единствената страна, която ще измени плана си. Това каза Светлана Боянова, Институт за агростратегии и иновации, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Много е важно да се каже, че пари се дават за европейска политика. България, като част от Европейския съюз (ЕС), може да се възползва от тези средства, но само, ако се спазват европейски цели и европейски политики", подчерта Боянова.

"Опитали сме се да включим и българския ракурс към тази политика, но като цяло целите са еднакви за всички - плащането на площ е еднакво за страните-членки. Тоест не може България да реши сама да прави промени. За това се казва обща политика", коментира гостът, като добави: "За да получаваме тези субсидии, трябва да приемем тези компромиси, които са на ниво свят, глобално".

Боянова обясни, че механизмът е нов за всички и "даже за екосхемите, за които се твърди, че не са добре разписани, се даде възможност за две години обучителен период. Взаимно ще се обучаваме, защото наистина не знае, дори самата Комисия, дали това ще проработи". 

"Екосхемите са задължителни за страната. Това са допълнителни дейности, които земеделските производители доброволно приемат да правят. Например - да намалим пестицидите, да намалим синтетичните торове, да си увеличим биопроизводството или да не използваме антибиотици при лекуване на животните", разясни експертът.

""Доброволно" означава, че се избира от предварително подготвен списък от мерки, като земеделецът преценява дали може да изпълнява съответния ангажимент, дали ставката му я покрива", добави Боянова, но подчерта, че "минимум 25% от бюджета за директните плащания трябва да бъде заделен за тези екосхеми".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Ще ни лъсне голия *** като дойде време да се поддържа сельхозтехниката с чипове от перални.Неща да забраздвам за генно модифицираните "амерички" сортове кукуруз ,които са са в хранителната верига на човека преди скакауеците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
*** - см-ъ-р-т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 1 година
От тази евро политика останахме без земеделие. 80% от храните са внос. Преди 30 години изхравахме 24 милиона. Сега и мизерните 6 милиона ще измрат от глад ако разчитат на родното ни земеделие. ЕС е смърт за българската икономика и България като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още