IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се намери ли финансиране за Центъра за безопасен интернет

Има ли екранна зависимост и как се осигурява онлайн сигурност на децата, коментират Антоанета Василева от Центъра и Константин Веселинов, основател и управител на CENTIO #Cybersecurity

22:12 | 07.02.23 г.

Денят за безопасен интернет ще отбележим за 17-та поредна година благодарение на CENTIO #Cybersecurity, защото преди около месец, когато бях при вас, центърът беше пред затваряне. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Антоанета Василева, Център за безопасен интернет.

„Оказа се, че са слушали нашия разговор и след това от CENTIO #Cybersecurity се свързаха с нас. Благодарение на тяхната подкрепа Центърът ще продължи да работи и през следващите шест месеца и двете линии, които подкрепят деца и родители ще продължат да оказват необходимата помощ“, коментира тя.

Василева се надява през следващите месеци да осигурят още финансиране. „Това беше нашето Коледно чудо и се надявам на по-дългосрочно сътрудничество, защото българският бизнес може да бъде отговорен и да прегърне каузата за българските деца и тяхната сигурност онлайн“, посочи Антоанета Василева. По думите ѝ, експертите смятат, че няма екранна зависимост, но ако едно дете прекалява с престоя в мрежата, то родителят е този, който трябва да положи усилия, за да балансира деня му. Тя напомни, че Световната здравна организация определи преди няколко години като зависимост видео игрите, но за такава диагноза е необходима една година наблюдение.

Василева препоръча родителите да положат усилия и да осигурят на децата си алтернативи за прекарване на деня, а не пред екраните. Според нея нивото на киберсигурност в България при обикновените киберпотребители не е много високо, не се използват силни пароли и софтуерни продукти, които могат да защитят устройствата от посегателства.

„Над 20 години се занимаваме с киберзащита, предимно в бизнес сегмента, но в основата са хората и сигурността като цяло е част от възпитанието на един човек, респективно на един екип. Устройствата може да са много умни или не толкова умни, но по-важен е човекът, който борави с тях“, каза от своя страна Константин Веселинов, основател и управител на CENTIO #Cybersecurity.

Той също предупреди, че опасностите са много и колкото по-голямо става проникването на технологиите в нашия свят, толкова те са по-дигитални.

„Хората не трябва да се плашат, че има дигитален свят, но трябва да се мисли и да се внимава. Трябва да предприемат определени мерки, за да минимизират опасността. Киберсигурността е менажиране на риска“, посочи експертът.

Той препоръча с децата да се работи „методично и системно, да им се обясни причинно-следствената връзка. „Те нямат т. нар. „дълга визия“. Много често родителите казват „не прави това или онова“, но детето не разбира защо. То е любопитно и иска да опознае света. В тийнейджърска възраст искат да отворят границите, даде пример Веселинов и потвърди, че те трябва да се научат да не оставят „някакви неразумни неща в мрежата, които утре могат да са пречка при кандидатстване за работа“.

Защо сексуалната онлайн експлоатация на деца пак оглави класацията на рисковете? Влияят ли рекламите за хазарт върху поведението на децата? Как може родителите да контролират с какви видеоигри се забавляват децата? Зависими ли са децата от игри и от престоя в социалните мрежи?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още