IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Все повече българи инвестират в изкуство

В кризисни времена инвестициите в недвижими имоти и злато не са достатъчни, казва Павел Тодоров, собственик на аукционна къща "Виктория"

22:30 | 27.03.23 г.
Експерт: Все повече българи инвестират в изкуство

Има сериозно оживление в търговията с изкуство в България. И у нас хората разбраха, че в несигурни времена, когато световни банки са пред фалит и инфлацията е много голяма, единствено инвестиции в недвижими имоти и злато не са достатъчни. Това коментира Павел Тодоров, собственик на аукционна къща "Виктория", в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Както навсякъде по света, голяма част от капиталите и на корпорации, и на частни лица, са в изкуство и това естествено се пренесе в България, посочи той.

Неоспорим факт е, че изкуството може да се смята за актив-убежище, но няма точен критерий как да се измери възвръщаемостта от една картина, например. „При всички положения няма изкуство на даден автор, което да бележи спад. Винаги бележи ръст. Въпросът е в какъв период от време. Мога да дам пример с картините на Димитър Буюклийски, които за последните три години отбелязаха ръст от два-три пъти. Това е огромен ръст, рекорд за последните 30 години”, разказа Тодоров.

Произведение на изкуството може да бъде закупено от търговете, които се провеждат, както от многобройните галерии в страната. „Трябва да купувате от този, на когото имате доверие на пазара, защото това е нещо много индивидуално – и като избор на автор, и като избор на произведение, и като начин на ценообразуване. Това е нещо като по-интимен процес”, обясни събеседникът.

Кои са основните предизвикателства пред аукционните къщи в България? Кои са хората, които инвестират и колекционират изкуство? Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още