IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се попълни пазарът на труда от хора с намалена работоспособност?

Достатъчна ли е интеграцията на българите в неравностойно положение, коментира Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ

17:12 | 28.03.23 г.

Почти 70 милиона души от Европейския съюз са застрашени от психични разстройства заради серията кризи през последните години, а депресията се очаква да бъде на първо място като причина за загуба на работоспособност до 2030 г. Това заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (AИКБ) и член на Европейския икономически и социален комитет.

Всички мерки трябва да бъдат насочени към превенция на такива състояние, а заради демографската криза България трябва да усили интеграцията на хората в неравностойно положение на пазара на труда, препоръча тя

„Последният доклад на индекса на психичното здраве Headway показва, че в момента 600 млрд. евро (близо 4% от брутния вътрешен продукт) са загубите на Европейския съюз заради психически разстройства, цитира данни експертът.

По думите ѝ северните страни се справят по-добре със ситуацията, а Румъния, България и Словакия са посочени като държави, които са в другия край на класацията. Според Ангелова най-важно е да се разбира, че психическото разстройство не е присъда и може да бъде лекувано.

„Психичното здраве е обособено като приоритет на ЕС, а България има Национална стратегия и пътна карта, но реализирането на мерките среща различни трудности, посочи тя и отбеляза, че у нас има само 500 психиатъра, от които едва сто работят на терен.

Ангелова потвърди, че 70% от работодателите заявяват, че не разбират тези въпроси, но няма да наемат лице с депресия.

Главният секретар на AИКБ съветва пътната карта на България да се разшири с повече мерки, насочени към децата и ефектите от кризите върху тях, както и към здравните лица, които понесоха тежестта от пандемията, а сега трябва да работят в силно напрегната здравна система заради забавените от пандемията лечения. „Трябва да се засили и ролята и участието на социалните предприятия, които стават все по-модерни и възприети в България, тъй като дават големи възможности за интегриране на хора с намалена работоспособност или лошо психично здраве в пазара на труда“, съветва Милена Ангелова и даде за пример как хора със синдром на Даун се реализират много добре като санитари.

Тя пресметна, че пазарът на труда в България изпитва нужда от близо 300 хиляди души, като всяка година се губят по нови 50 хиляди, като тази липса може да се реши частично чрез нова оценка на остатъчната трудоспособност.

„Нашата система е фокусирана върху загубата на трудоспособност, а не върху оценка на това какво едно лице в неравностойно положение би могло да прави, така че да допринася за собственото си развитие... Трябва да се насочим към мерки, които изваждат хората от специализирани институции или от социалната система и да ги насочи към трудова интеграция", коментира Ангелова.

Колко са хората с увреждания в България? Защо мерките за внос на персонал в България са по-рестриктивни от тези на съседните страни? От Киргизстан и Узбекистан ли очакваме да са новите кадри? Как се отрази на подготовката на ученици и студенти ковид кризата, последвана от политическата нестабилност? Какво е защитена и подкрепена заетост? Каква е политиката на ЕС за психично здраве може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още