IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариян Карагьозов: Ердоган ще се заеме с инфлацията след изборите

През следващите седмици ще се види дали ще има девалвация на националната валута на Турция, посочи анализаторът от Института по балканистика при БАН

17:23 | 29.05.23 г.

Ердоган заложи на инфраструктурните проекти, увеличения на заплатите и успехите на военната и автомобилна индустрия на Турция в кампанията си и това му донесе победа на балотажа за президент с 52%. В първата си реч той каза нещо много интересно: лихвите бяха намалени, сега очакваме и инфлацията да се намали. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН след проведения балотаж на президентските избори.

Анализаторът припомни, че въпреки мерките на правителството инфлацията изпреварва растежа на доходите. По думите на анализатора Ердоган не индикира промяна в досегашната политика на централната банка на ниски лихви. Карагьозов обаче смята, че тя ще бъде съчетана с „някакви мерки за намаляване на инфлацията“.

Тойопредели нагласите на инвеститорите като "по-скоро мечи, без значение кой щеше да бъде победител". Той потвърди, че се очаква волатилност при лирата и нейното поевтиняване. „Някои от мерките, предлагани от опозицията, също криеха риск от девалвация на валутата“, добави Карагьозов и смята, че през следващите седмици ще се види дали ще има девалвация на турската лира. Той обясни, че ниската лира може да стимулира износа, но напомни, че Турция има голям външнотърговски дефицит заради вноса на високотехнологични компоненти и енергийни суровини.

Мариян Карагьозов съобщи, че избирателната активност вчера бе около 85%, тъй като турците осъзнават, че може би предстоят сериозни промени в политиката на държавата. "Ако спечелят светските сили, религиозната част от турците се притеснява, че ще им бъдат наложени ограничения. Ако спечелят религиозните, светската част се притеснява, че ще бъдат покачени данъците върху алкохола, ще има по-засилено държавно промотиране на религиозното образование. Това води до много силно сплотяване и на двата лагера, които масово отидоха да гласуват", анализира ситуацията в съседната държава политологът.

Ще има ли промяна във водената от Турция политика спрямо Русия и Запада? Защо интересът на българските граждани към пазара в Турция ще се засилва? Каква ще е политиката на Турция на Балканите?  

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още