IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Реалната цена на горивото в България е доста над 3 лева

Всеки търговец на дребно трябва да има една минимална надценка от 4% и максимална – от 15%, посочи Димитър Хаджидимитров

21:10 | 30.03.22 г. 13
Експерт: Реалната цена на горивото в България е доста над 3 лева

По думите му браншът в момента обира тази висока разлика и компенсира за сметка на печалбата си.
Хаджидимитров потвърди, че пазарът е много чувствителен на тема новини за войната в Украйна. Той прогнозира, че ако сега спре войната, цената на горивото за летните месеци ще бъде под 2,80 лева за литър.

Що се отнася до възможността Иран да се завърне на петролния пазар, експертът смята, че е под въпрос дали Европа и светът ще поемат риска да наливат сериозни средства в иранския военно-промишлен комплекс. „Руснаците са по-малко опасният играч в сравнение с иранците. Иранците играят манипулативно, спонсорират опасни екстремистки организации“, коментира Хаджидимитров.

Той се надява, че когато войната приключи цените да паднат рязко, а пазарът ще се регулира до нивата от преди два месеца.

Според него политиката на „Лукойл” по отношение на цените може да се разглежда като дъмпинг на пазара. „Ако не се регулира това ценообразуване от най-голямата компания в сектора, ще трябва да пуснем жалба до Комисията за защита на конкуренцията“, съобщи представителят на Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива.

Хаджидимитров е категоричен, че трябва да има ясно ценообразуване на нашия пазар и да не се работи на дъмпинг. Той смята, че в момента правителството фаворизира само една компания и това „за нас е странно и некоректно”.

Експертът съобщи, че малки бензиностанции затварят, защото не могат да поемат заплатите на служителите си.

Според него най-добрият вариант е Министерството на икономиката и индустрията  да публикува всеки ден дневните средни цени на горивата на едро. Той е на мнение, че за всеки търговец на дребно трябва да има една минимална надценка от 4% и максимална – от 15%.

Какви са настроенията на петролния пазар? Ще се намалят ли акцизите, каквато идея има в ЕС, ако войната продължи?

Целият разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 1 година
Република България прилага създаващ щети метод за емитиране на левове без необходима държавна защита на националната валута. Държавната грешка е водещата причина за щети. Тази практика сътворява инфлация. През последните по-малко от четиридесет години в Република България възникна над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на енергоносители. Водещата причина за тези процеси се запазва. Който осъзнава причината за предишното голямо увеличение на цени на енергоносители - реално знае и водещата причина за сегашното увеличение на цени на енергоносители. Днес мнозина пренебрегват истината за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на енергоносители, ала са активни с неправилни коментари за причини за сегашното увеличение на цени. Прекратяването на водещата причина за сегашната инфлация е изяснен за решаване национален проблем. Водещата причина за сегашната инфлация се прекратява след въвеждане на предпазващ от щети метод за емитиране на пари с необходима държавна защита на националната валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
e34
преди 1 година
Тук важи максимата - всеки може да продава евтино, номерът е да продаваш скъпо! Относно отразяването/актуализирането на цената на колонката спрямо тази на барела, всички сме свидетели как няма забавяне при покачване, но не и при спад. Няма картел, само обмен на информация - това бе официалното становище на КЗК :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
дядя Вова
преди 1 година
Не може, няма как да мине денацификацията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
Frosty
преди 1 година
Ватников/Салатников, нали уж щяхте да уморите руснаците от глад?С тези ваши санкции единствено може да уморите руснаците ОТ СМЯХ!В момента литър бензин 95 в Москва струва 0,58 евро. -----------Ватников/Салатников, ти да не вземеш да дезертираш в Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Продавам горивата на Шел .Нека приключимспора с цените така .Всяка една компания продава горива на цената на която МОЖЕ да продаде и на цената на КОЯТО ПАЗАРА /КУПУВАЧИТЕ/,МОГАТ ДА ПЛАТЯТ .Какъв сорт петрол купува и на каква цена го продава няма значение ,ако цената е по ниска от Брент НО МОЖЕЕ ДА ПРОДАДЕ НА БРЕНТ ЦЕНА тогава ПЕЧАЛБАТА ще е по голяма !Това трябва да го разберете всички ,търговеца НЕ Е ДЛЪЖЕН да свали цената ако МОЖЕ да продаде на ПО-ВИСОКА и купувача я плати.Мисля че бях ясен .Не случайно ценообразуването е на Брент защото така си защитаваш цената ,акакво купуваш,от къде и на каква цена и на колко го продаваш няма значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
Този сигурно е пръв приятел с брокерите на недвижими имоти. Дава цените ей така. Щрак и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
по принцип с ква отстъпка се продава няма никакво значение за крайната цена... схемата работи горе долу така, нефтохима купува суровината на по висока цена и продава продукцията на по ниска на шврйцарски посредник, и той е пласира у нас... това по документи разбира се. бензина не мърда от тук. така нефтохима е на нула, не плаща данъци, а печалбата е у посредника (няква дъщерна фирма у чужбина)... и те така те, ако ще уралис да е 5ст, ние ще сипваме на 3:50 и ще плескаме!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Я, още един наглец! Преди 8 години барела беше 160 долара, а дизела беше 2,60. Някой друг "експерт" няма ли да се изкаже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 1 година
Реалната цена на горивото в България е доста над 3 лева == Супер! Русофобите ще спрат да са безгръбначни, ще спрат да наливат руско гориво и пак ще стане под 3. Аз и на 30 съм готов да наливам, при условие, че русофобите спрат да ми се пречкат по пътя. Така ще е справедливо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
Напълно съгласен с казаното от cyclop. Като допълнение г-н Експерта в интервюто си пропуска да спомене, че всъщност сорт Urals, с който работи Нефтохим в момента се продава с огромна отстъпка спрямо останалите сортове нефт. Отстъпката стига до 30$ за барел петрол. Статията е доста манипулативна и с неверни опорни точки, целящи запазване на петролния монопол и огромните печалби от този бизнес в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още