IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пристрастието, което изстреля доуджкойна и шиба ину на върха

По-евтините криптовалути създават измамно усещане за по-голямо богатство, но могат да послужат и за друга, по-практична цел

13:29 | 01.11.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Биткойнът може да е алфа кучето на криптовалутите, но за мнозина малки инвеститори тези дни именно доуджкойнът и шиба ину са предпочитаният избор, пише Лорънс Люитин в материал за CoinDesk.

Най-голямата криптоборса в Индия – WazirX, част от Binance, трябваше да се справи с претоварванe на сървърите, след като много инвеститори се включиха в манията, купувайки шиба ину. Изпълнението на поръчки бе забавено миналата сряда, когато са били осъществени сделки на стойност половин милиард долара – най-голямата сума за криптоборса в страната, коментира главният изпълнителен директор Нискал Шети.

„Това на практика свали нашата борса“, коментира за CoinDesk TV Сидхарт Менон, един от съоснователите на WazirX и главен оперативен директор. По думите му наблюдаваният интерес е бил шокиращ. „Всички бяхме готови за движението на биткойна, но никога не сме били готови за шиба ину“, коментира той.

Според Менон налице е т. нар. пристрастие към монетата – когато нов трейдър е склонен да купува много от един и същи вид криптовалута, защото цената на една монета е относително по-малка, отколкото тази на биткойна например. Той обаче може да купи същата сума монети в долари, каквато е и цената на биткойна.

За инвеститорите, които само топват пръсти в криптоокеана с относително по-малки суми пари, евтините монети може да ги накарат да се почувстват малко по-богати. Само едно сравнение: ако 620 долара могат да купят едва 0,01 биткойн (BTC), то стигат за цели 10 млн. шиба ину (SHIB).

Какво показват данните?

Макар и експерти да започват да търгуват шиба ину и доуджкойн (DOGE), то „китовете“ – големите инвеститори, продължават да плават в познатите води на биткойна и етера.

Това може да се види при средните търувани обеми.

Средните търгувани обеми на биткойна и етера са по-големи от тези на доуджкойна и шиба ину на почти всяка борса. На Coinbase средната сума на търгуван обем биткойни е около 2000 долара, а на етера - около 1600 долара. От друга страна, при доуджкойна и шиба ину тя е около 800 долара.

„Това предполага, че ценовото движение се определя предимно от инвеститорите на дребно“, казва Клара Медалий от доставчика на данни за дигитални активи Kaiko. По думите ѝ на Binance средната сума търгувани обеми биткойн и етер е около 2000 долара и съответно 1200 долара за доуджкойна и 900 долара за шиба ину.

„Макар средният търгуван обем да не е перфектният измерител на институционалните инвестиции – повечето големи трейдъри разбиват поръчките си на малки порции – можем да наблюдаваме ясни тенденции, които съответстват на вълните интерес“, посочва тя.

Кучешки дни

Данните обаче показват, че и меме криптовалутите имат свои собствени цикли, отбелязва Медалий.

„Интересно е да се отбележи, че средният търгуван обем на почти всички активи се е увеличил значително от началото на бичата серия миналия ноември“, посочва тя. „При меме монетите като DOGE и SHIB можем да наблюдаваме пикове по време на първоначалната треска, а след това рязък спад, щом вълнението се успокои“, допълва експертът.

А всички криптовалути, поне в известна степен, се движат в унисон, дори като се има предвид какви мащаби може да достигне търговията. „Също така можем да наблюдаваме, че биткойнът, етерът и доуджкойнът изглежда имат сходни линии на тенденцията при средните търгувани обеми, силно свързани с мини бичите серии“, коментира Медалий. По думите ѝ търгуваните обеми за всички активи нарастват преди срива на цената през май.

Меме монетите обаче имат и друга цел.

Търговците на дребно изпробват какво е усещането за купуване, притежаване и продажба на малки суми криптовалути на нови платформи, давайки различни видове поръчки и наблюдавайки как те ще се изпълнят или не. И докато закупуването на биткойн за 100 долара може да се осъществи по същия начин, ако не и по-лесно, от това на доуджкойн или шиба ину, на новите инвеститори им трябва малко време, за да го осъзнаят. Опитът с бурните движения при меме монетите ще ги подготви за волатилните, макар и по-сигурни големи криптовалути, като биткойна и етера.

И когато тези начинаещи инвеститори най-накрая осъзнаят, че една-единствена евтина меме монета никога няма да задмине цената на биткойна или етера при сегашната търговия (ако шиба ину се търгува при сходна на биткойна цена от около 62 хил. долара, пазарната капитализация би била 36,5 квинтилиона долара – 7313 пъти стойността на цялата планета, изчислена на около 5 квадрилиона долара), те може най-накрая да добият перспектива, да се отърват от т. нар. пристрастие към монетата и да използват тези меме монети за развитие на търговската си дисциплина.

По този начин меме монетите може да бъдат приемани като начин инвеститорите на дребно да добиват повече опит в криптотърговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Пожелавам успех на всички играчи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ето една по малко рискова двойка която може да играете. ETH/BTC (26.12%) (7). Аз толкова съм направил със 7 сделки за около 3 месеца :)Не отчитам ръста на самия бит кон и етера. Използвам обаче 100% loss. При крипто винаги играя със 100% loss дори с риска да остана на много дълга позиция ... затова подбирайте двойките внимателно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Не знам за шибай уното ... обаче за бития кон прогнозите са ми 100К до няколко месеца. Вече лихвите за заемане на долари се вдигнаха на 5-6% тоест ще се ходи нагоре :)Това няма да спре докато не се случат няколко основни неща. Ваксиниране на населението така,че то да е спокойно и да ходи и харчи пари по ресторанти , забавления почивки и т.н. В момента всеки си пази парите ... аз например моите за ресторант отиват в крипто. Няма да стъпя в ресторант докато вътре всички не са ваксинирани заедно с клиентите. Така,че едното нещо е пандемията. Второто важно нещо е да спре бясното печатане на долари,евро,юани. След тези 2 неща може да видим завръщане на цената на бития кон в нормални граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
че кой хазарт е за всеки? :)) по принцип в някои части на света е забранен, защото се води болест. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
мамоу, тия кучкарите са тотално падладели, ама кой напрайл некой лев - напрайл, евала и продължааме нататък ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мъка, мъкаа...съчетана с неграмотност и алчност. Шиба ину да не е новия заместител на долара? Майкоуууу...:)))Щом шиба ину, доге и онова НФТ, струват нещо по-различно от 0, значи е ясна интелигентността на "инвеститорите" в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
troika
преди 2 години
Платиха на десетки инфлуенсъри по света да говорят едни и същи лъжи и изведнъж шиба ину влезе в хайп. Как някой си станал милиардер също върви по новините. Шиткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
Геро от Германия
преди 2 години
Колко пари ти дават да разпространяваш тия глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Пристрастието, което изстреля доуджкойна и шиба ину на върха >> и СО2 емисиите се грижат да не падат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Геро от Германия
преди 2 години
И защо тогава цената на коня не се срива като мяфията излиза от коня ами гони нов рекорд? Така и не взехте да си пиете хапчетата, всички конспиративни теоритици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още