IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога златото ще атакува 1950 долара за тройунция и ще мине ли границата от 2000 долара?

Благородният метал продължава да пази високата доходност, но по-важното е, че тя запазва финансовите авоари в сравнение с други инструменти, посочи Валентина Григорова-Генчева

20:30 | 12.08.22 г.

Златото е най-добре представящият се благороден метал от началото на годината, в национален план към момента обемът на сделките вече е надминал нивата за цялата изминала година и в оставащите четири месеца също очакваме силна активност. Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" във Fibank.

„Златото отбелязва абсолютно рекордни парични потоци, към днешна дата в евро всички статистики са на зелено. Доходността на месечна база е над 1,5%, за шест месеца е 5%, а за една година – 15% на инвестициите в злато в евро. Продължава да се пази високата доходност, но по-важното е, че тя успява да запази финансовите авоари в сравнение с други инструменти, които отбелязаха отстъпление тази година“, посочи тя.

Григорова-Генчева добави, че се наблюдава и сериозна конкуренция между долара и еврото, което оказва влияние на цената на златото. „По отношението на валутите наблюдаваме продължаваща валутна война между долара и еврото. САЩ успяха да укрепят валутата си, това очевидно повлиява цената на златото – когато тя отиде до 1800 долара за тройунция, виждаме известен спад в евро, което е доказателство, че няма сериозни движения и промени в цената на благородния метал, а само конкуренция между двете валутите“, обясни експертът.

Според нея геополитическата несигурност в Европа заради войната в Украйна ще спомогне за поддържането на високите нива на цените на златото. Григорова-Генчева потвърди, че в макроикономически и геополитически план няма никакви основания за спокойствие поне в Европа, докато в САЩ инвеститорите са във ваканционен период и данните, макар и окуражаващи за момента, не могат да бъдат барометър.

„Инфлацията наистина е намаляла, но през лятото има по-малка консумация. Когато населението се върне към нормалният работен ритъм и консумация през септември, тогава ще правим сериозни изводи. По-логично е златото е да атакува 1950 долара за тройунция, а през 2023 може да мине и границата над 2000 долара“, предвижда експертът

Григорова-Генчева обясни, че едно допълнително осигуряване е и реакцията на централните банки, които увеличиха с 59 тона запасите си, водени от централните банки на Ирак, Узбекистан и Турция. „Това увеличи закупеното количество от централни банки в първата половина на годината до 270 тона. Не само че банките не продават, но и играят ролята на сериозни купувачи", каза още тя.

Какви сценарии са възможни за движение на златото предвид сложната геополитическа обстановка? Има ли спекулативен елемент в капитали, при които инвеститори реагират на различни международни новини? Има ли цени на валути, които са алтернатива на златото? Ще има ли разпродажби на злато от руски рафинерии? Ще продължи ли Руската централна банка да запълва запасите си?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още