IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На фона на несигурната икономическа среда българският бизнес е оптимистичен

Мениджърите в секторите търговия на дребно и услуги прогнозират продажните цени да се увеличат през следващите месеци

12:59 | 30.05.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

На фона на несигурната икономическа и политическа среда предприемачите в България показват оптимистични очаквания за подобрение в бизнес средата. След охлаждането на очакванията за бизнес развитието в началото на пролетта през май предприемачите гледат по-оптимистично.

През май общият показател на бизнес климата се покачва с 4 пункта спрямо април, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, отчита Националният статистически институт (НСИ).

За сравнение, в началото на пролетта бизнес климатът регистрира понижение в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Като цяло тази година започна с оптимистични очаквания за подобрение в бизнес средата предимно в промишлеността и търговията.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Промишленост

Националната статистика отчита, че съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се повишава с 1,9 пункта, което се дължи на позитивните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца. Основните фактори, ограничаващи дейността в сектора, остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила.

Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През май съставният показател „бизнес климат в строителството“ нараства с 8,4 пункта в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им за строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца също са позитивни. Основните пречки за развитието на бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното влияние на първите два фактора.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ също се увеличава - с 4,7 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-позитивни.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните проблеми за дейността на предприятията. През последния месец нараства отрицателното въздействие на фактора „недостиг на работна сила“, който измества на четвърто място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене.

Очакванията на търговците на дребно относно продажните цени през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Услуги

Показателят „бизнес климат в сектора на услугите“ се покачва с 3,2 пункта през май в резултат на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, като и очакванията за следващите три месеца са оптимистични. Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

В сравнение с април нараства делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в сектора да се повишат през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още